Här är det förbjudet att vattna i sin trädgård

Bevattningsförbud på flera orter

NYHETER

Den senaste tidens värmebölja har gått hårt på vattennivåerna. Flera kommuner har nu fått införa bevattningsförbud.

I Skåne gäller det för alla kommunerna.

Foto: sxc.hu

Solen och värmen har de senaste veckorna slagit ner över Sverige och i många kommuner har man nu fått införa bevattningsförbud.

Totalt förbud

I Skåne råder det totalt bevattningsförbud eftersom vattennivåerna är så låga att vissa djurarter riskeras att skadas .

– Länsstyrelsen bedömer därför att bevattningsuttag inte kan göras utan tillstånd från miljödomstol, säger Kristian Wennberg, chef för Fiske- och vattenvårdsenheten vid Länsstyrelsen i Skåne i ett pressmeddelande.

Inte fylla pooler

Även på flera andra orter bland annat i Blekinge och i Norrtälje är det nu vattenförbud och förbudet gäller inte bara för att vattna gräsmattorna.

– Även att folk fyller på sina pooler. Det anser vi inte vara nödvändigt och där bör man också vara väldigt restriktiv, säger Bertil Rusk, vatten- och avloppschef i Norrtälje till sr.se

FAKTA

Här är det bevattningsförbud:

Skåne: förbud i hela länet

Blekinge län: Länsstyrelsen bedömer att vattenuttag för bevattning i de flesta fall inte kan göras utan tillstånd från miljödomstol.

Gotland: Förbud mot trädgårdsbevattning och biltvätt med slang gäller tills vidare för alla abonnenter anslutna till det kommunala vattenledningsnätet på Fårö, i Åminne, Slite, Katthammarsvik, Nisse och Stenkyrka/Liknatte, skriver gotland.net den 5/7-2010.

Norrtälje: det råder det bevattningsförbud i flera orter med kommunalt vatten. Bland annat Blidö, Gräddö, Edsbro och Grisslehamn, sr.se

Strömstad: Bevattningsförbud på Sydkoster, gäller till den 31/8- 2010, pressmeddelande från Tekniska förvaltningen.

Skinnskattebergs kommun: Bevattningsförbud i hela kommunen.