Svenskarna duktiga på att sortera sitt skräp på landet

Skåningarna mest ordentliga

NYHETER

Svenskarna är duktiga på att sopsortera i sina fritidshus. Framförallt den äldre generationen men även unga är bra på att sortera sitt skräp på lantstället.

Svensk Fastighetsförmedling har frågat 3 084 svenskar om sopsortering på fritidshuset. Bland de som äger eller har tillgång till ett fritidshus svarar 85 procent att de sopsorterar på landet.

Skåningar är bäst

Bäst av alla är skåningarna där 91 procent uppger att de sopsorterar, sämst är stockholmare och norrlänningar av dem är det bara 85 procent som sorterar sitt skräp, visar underslkningen.

Men det är inte bara var man bor i Sverige som spelar roll åldern avgör också hur duktig man är. Gruppen som är 61 år och över är den solklart bästa i den sorterar hala 94 procent. Sämst är åldersgruppen 25-35 åringar.

– Hemma i stan tror jag det är lättare att vi slarvar ibland. Här har vi sophämtning varje vecka. I sommarstugan sker sophämtning kanske varannan vecka och därför måste man tänka till rejält kring vad som kan slängas, bli kompost eller sparas och användas igen senare, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.