Ovanliga lemurer har fått tvillingar – igen

Sötvarning

1 av 3 | Foto: parken zoo
NYHETER

Nu är det sötvarning på Parken Zoo.

De ovanliga alaotralemurerna har fått tvillingar – igen!

Det är mycket ovanligt med tvillingfödslar hos alaotralemurerna men detta är andra gången för paret Kitty och Boengy.

– Vilka superföräldrar! Mamma Kitty har famnen full med små ullbollar när hon klättrar omkring, berättar Helena Olsson, djurparkschef i ett pressmeddelande.

Den ovanliga lemurfamiljen, som förutom de nya tvillingarna består av en storebror på två år och ytterligare ett tvillingpar som är mindre än ett år har nu fullt upp med alla sina fem barn. Mamma Kitty brukar sätta av tvillingarna på en gren när hon behöver uträtta egna ärenden. Som de busiga småsyskon de är har de redan börjat klättra runt försiktigt på egna äventyr berättar Olsson.

– Storebror, de två äldre tvillingar och även pappa Boengy håller koll på de minstamedlemmarna i familjen berättar Helena Olsson. ”Dessa lemurer kan hoppa rakt åt sidan mellan bambustammarna och det är fascinerande att se hur de äldre djuren studsar runt mellan bambustammarna och försöker hålla reda på de små”.

Från Madagaskar

Alaotralemuren kommer precis som alla lemurer från den afrikanska ön Madagaskar. De lever endast runt sjön Alaotra som finns på ön och det är därifrån de fått sitt ovanliga namn.

De lever mestadels på bambu och är det enda apdjur som är beroende av att leva i våtmarker för skydd och sin mat.

Alaotralemuren är en av de mest hotade primaterna. De hotas av illegal jakt på Madagaskar, men också av att deras livsmiljö förstörs, då man dikar ut våtmarkerna runt sjön Alaotra för att komma åt odlingsmark. Det finns mellan 3-5000 djur kvar, skriver Parken Zoo i ett pressmeddelande.