Sötvarning! Grävande sandkatt har fått ungar

Litet vildjur med stora öron

1 av 4 | Foto: parken zoo
NYHETER

Nu är det babyboom på Parken Zoo. Efter lemurtvillingar och tapirfödsel har turen kommit till parkens grävande sandkatter.

Tre ungar av den ovanliga arten har sett dagens ljus i en lya som mamma Ramella själv grävt.

– Sandkatterna är den enda katt som själv gräver sina lyor. Vi har låtit vår hona Ramella välja om hon vill föda ute eller inne, men för henne var valet klart. Hon grävde en egen lya utomhus och födde sina ungar där, berättar Helena Olsson, djurparkschef i ett pressmeddelande.

Ser ut som gosedjur

De sandkattsungar som finns i parken ser ut som små blåögda gosedjur men skenet kan bedra! Detta är riktiga vilddjur berättar Olsson.

– Sandkatterna anses vara skadedjur och de jagas hårt. Därför bevarar man arten i djurparker. Sandkatter är ganska ettriga för sin ringa storlek och äter det de har turen att komma över i sitt kärva klimat berättar Helena Olsson.

- De är snabba nog att dödagiftormar och skorpioner som de äter med god aptit.

Stora öron

Sandkatter är en liten vildkatt som kommer från Arabiska halvön och Norra Afrika. De är anpassade till ett liv i extremt ökenklimat. De har stora öron för att kunna reglera värmen, håriga trampdynor och behöver i stort sett aldrig dricka.

I Parken Zoo finns ett avelspar, Ramella och Al Shamsi och deras tre små ungar.

I praken jobbar man med att djuren ska få leva så naturligt som möjligt och bland annat får katterna jaga sina byten. de får inte levande byten, utan deras byte dras runt i hägnet med hjälp av en ombyggd motor till en radiostyrd bil!

ARTIKELN HANDLAR OM