Fint väder – då shoppar vi mer

Handeln upp 3 procent

1 av 3 | Foto: hannah modigh
Gekås i Ullared är en av vinnarna när svenskarna väljer att shoppa.
NYHETER

Trots en rekordvarm sommar har det gått bra för butikerna i Sverige.

På Öland talar man till och med om en shoppingboom.

– Att vi haft fint väder så länge har gjort att många haft råd att välja bort stranden för handeln, säger Magnus Kroon utvecklingschef på Svenskhandel.

Att svenskarna gillar att shoppa råder det ingen tvekan om men när det är fint väder brukar det vara strandläge som gäller.

I år har däremot det varma vädret trots allt gynnat svensk handel.

– Vi kommer att öka ungefär tre procent mot förra sommaren, säger Magnus Kroon.

Shoppingboom

På Öland har man verkligen märkt av att omsättningen i handeln har varit bra. Här talar man rent av om en shoppingboom

Borgholms centrumledare Peter Adolfsson berättar, för Barometern.se, att det blev högtryck i shoppingen veckan efter midsommar och att det sedan dess har pekat spikrakt uppåt. Han tror nu att det finns en möjlighet att man slår förra årets omsättning om handeln fortsätter i samma takt.

– Vi har fortfarande tre veckor kvar av högsäsongen och ännu är det för tidigt att prata om rekord. Men allt tyder på att det här blir en mycket bra sommar, säger han till Barometern.se.

Ofta bra fart på sommaren

Att handeln går bra på sommaren är däremot inget nytt. Magnus Kroon berättar att 26 procent av handeln sker just under sommarmånaderna. Däremot brukar handeln på typiska sommarställen vara beroende av bra väder för att öka omsättningen. Storstäderna har däremot alltid en ganska bra omsättning oavsett om det regnar eller är sol berättar Kroon.