Getingarna har invaderat Sverige

”Aldrig varit med om något liknande”

Foto: anticimex
NYHETER

Sommaren 2010 har inte bara varit den varmaste sommaren på länge det har också varit sommaren när getingarna invaderade landet.

– Det har varit en explosionsartad invasion, säger Sven Jeppsen platschef på Anticimex i Stockholm.

Dödar plågan Staffan Hansson, skadedjurstekniker, sprejar insektssprej på ett getingbo som satt sig vid en brevlåda i Upplands Väsby utanför Stockholm. De vita prickarna i boet är getinglarver.

Den varma sommaren har gjort att getingarna förökade sig i en explosionsartad takt. Skadedjursbekämparna har fått jobba i expressfart för att hinna med att plocka bort getingbo.

På Anticimex har man fått ta in extrapersonal för att hinna med.

– Förra måndagen hade vi över 2100 samtal bara till oss i Stockholmsregionen. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Sven Jeppsen.

Tusentals och åter tusentals

Hur många getingbon som skadedjursbekämparna har plockat ner i sommar är inget som Jeppsen har koll på i nuläget men att det handlar om tusentals är det ingen tvekan om.

– Jag vågar inte säga några exakta siffror nu men vi har plockat ner getingbon på tusentals platser och på många ställen har de funnits flera stycken, säger han.

Men varför de invaderat just denna sommaren är inte helt självklart.

– Dels beror det såklart på att de har förökat sig snabbt i värmen men om det bara beror på det eller om det finns andra orsaker det vet jag inte, säger han.

Behöver inte plockas ner

Men bara för att man har ett getingbo på sin tomt behöver man inte få panik och plocka bort det.

– Om det finns på ett ställe där getingarna inte stör behöver man inte det. Då kan man vänta till oktober eller november och sen plocka bort det uttorkade boet, säger han.

Trycket har lättat

De senaste dagarnas kyligare väder har lättat trycket något på skadedjursbekämparna.

–Samtalen har blivit färre och vi har hunnit i kapp lite men om värmen nu kommer tillbaka vet vi inte hur det blir, säger Jeppsen.