Husvagnen – en signal till tjuven

Foto: martina thalwitzer
NYHETER

De flesta vet att huset inte ska se alltför igenbommat ut när man reser bort, för då kommer tjuven. Men hur döljer man att man tänker ge sig av på husvagnssemester?

Att packa husvagnen inför semestern kan vara en fälla. Tjuvar som rekognoscerar i bostadsområden letar förstås inte bara efter tomma hem, utan kollar också vilka som är på väg att resa bort ett tag.

- Det är lite svårt att dölja vad man håller på med när man packar en husvagn, särskilt om man bor i en lägenhet. Bor man i villa kan man i alla fall köra in på tomten, säger Roy Brunzell, kommissarie vid polisen i Jönköpings län, till TT.

Under juli månad har han sett ett mönster ta form i anmälningarna om bostadsinbrott i länet. Flera av inbrotten har skett efter det att de boende gett sig i väg på husvagnssemester.

Han rekommenderar husvagnsägare att följa de råd som allmänt gäller när man ska resa bort: Se till att gräsmattan klipps, att posten tas in, att det hänger lite tvätt på tork och att det står en bil på garageuppfarten.

- Att man packar en husvagn måste inte betyda att hela familjen har rest bort. Man får be grannar om hjälp med detta, säger han.

TT