En ny sötnos född på zoo

Sumatratigern har fått en unge

1 av 5 | Foto: parken zoo
NYHETER

En ny liten sötnos har sett ljuset på Parken Zoo i Eskilstuna.

För två veckor sedan fick sumatratigern Tornado en unge – den första i Sverige.

– Det här är en väldigt stor händelse, både för oss och för tigrarna. Jag fick både gåshud och tårar i ögonen när en av djurvårdarna ringde hem till mig sent på fredagskvällen och berättade, säger Helena Olsson, djurparkschef.

Parken Zoo är den enda djurpark i Sverige som har sumatratigrar så det här är den första ungen som föds. Ungen föddes ute i hägnet av mamma Tornado för två veckor sedan berättar djurparkschefen Helena Olsson i ett pressmeddelande.

Ger sig ut på tur

Djurparkschefen berättar att mamma Tornado har varit en duktig mamma som tagit väl hand om sin unge. Ungen är rund och trind om magen och de senaste dagarna har den vågat sig ut ur vindskyddet, fast den precis har öppnat ögonen. Mamma Tornado har fått hämta tillbaka den flera gånger.

– Så länge allt fungerar som det ska, går vi inte in och stör mamma och barn. Tornado är ju naturligtvis den som vet vad som är bäst för ungen. Vi funderar på att döpa ungen till Wayan som betyder "Den förstfödde" enligt balinesisk-hinduisk tradition, säger Helena Olsson i pressmeddelandet.

Minsta tigerarten

Sumatratigern är den minsta av alla tigerunderarter. Den lever endast på ön Sumatra i Indonesien och är den mest djupgula av alla tigrar.

Sumatratigern är en av de mest akut hotade tigerunderarterna och därför bevarar man arten i djurparker. Man beräknar att det endast finns omkring 200-300 sumatratigrar kvar i naturen idag.

I Parken Zoo finns ett par, Tornado och Bagus samt nu också deras första unge.