Finns det buss till björnen?

Turisternas konstiga frågor när de besöker Sverige

NYHETER

Kan man ta bussen till björnen i skogen? Det är en av de kluriga frågor landets turistorganisationer har fått från långväga besökare. Fast vi har alla fördomar om varandras länder.

Foto: sxc.hu

Turistsäsongen går på högvarv och allt fler utländska turister besöker Sverige. Frågorna kan vara många - och kluriga - inför besöket. Turistorganisationerna vill göra bilden av Sverige tydligare.

- Vårt land är inte så känt globalt som vi gärna vill tro. Vi är ett litet land och många semesterfirare vet inte så mycket om Sverige, säger Bo Söderström, informationschef på Visit Sweden.

Lustiga frågor

Ibland kan turisternas frågor tyckas lustiga.

- Generellt tror jag det beror på okunskap. Det är det vi och andra turistorganisationer försöker råda bot på genom att informera. Andra länders turistorganisationer får säkert liknande frågor.

I de flesta fall tror han inte att turisternas bild av Sverige är felaktig, men den kan vara otillräcklig.

Ganska välkänt

– Konkurrensen om uppmärksamheten är hård, vi tränger inte alltid igenom bruset. Men i relation till storleken är Sverige ändå ganska välkänt, mycket tack vare de stora exportföretagen och deras produkter. Jag tror vi uppfattas som land som står för goda värden, men man vet för lite om oss.

FAKTA

Turisternas udda frågor:

Några av de mest udda frågorna från turister (enligt hotels.com):

Hur stor är risken att bli skjuten när man plockar bär på hösten? (tysk besökare)

Hur långt ifrån Stockholm måste man resa för att se björnar, älgar och vargar i skogen och finns det buss dit? (semesterfirare från Storbritannien)

Jag har sett en Sverige-affisch och på affischen fanns det röda hus med vita knutar. Var är bilden tagen? (tysk turist)

Källa:TT

TT