Efter regn kommer – en massa god svamp

NYHETER

Regnet öser ned i stora delar av landet.

Det gillar åtminstone svamparna.

"Enorma mängder kantareller i dag", rapporterar en svampplockare i Halland.

Mummatider för svampälskare.

Den torra sommaren har inte varit gynnsam för de eftertraktade läckerheterna som bara väntar på att växa till sig. Men nu ser det äntligen ut som att svamparna börjar trivas.

– Regnet börjar ge effekt. Om en eller två veckor är det nog full fart, säger Michael Krikorev, ekolog och svampkonsulent som driver sajten svampguiden.com.

På forumet har svamprapporterna börjat strömma in från hela landet. I områden där solen gassat hela sommaren är det fortfarande ont om svamp. Senaste iakttagelserna från Uppland och Södermanland ser inte hoppfulla ut:

"Har i 2 veckors tid genomsökt alla mina kända ställen. Resultat – inte ens en liten knopp av NÅT!!"

Mest svamp i Östergötland

På västkusten, i Småland och i Östergötland däremot verkar de regndrabbade semesterfirarna åtminstone kunna få njuta av en fin svampskörd.

"4 liter på kort tid. Fina kantareller och massor av smått på gång", rapporteras det från Dalarna.

"Efter senaste tidens regn har nu kantarellerna börjat växa och är riktigt fina. Plockade cirka 7 liter i kvällens regnväder", skriver två svampplockare i Valdemarsvik, Östergötland.

Från Valdemarsvik kommer fler fynd:

"Hittade 6 liter på 20 minuter, allt från knoppar till riktigt stora exemplar".

"Läs på först"

Svampexpertens bästa tips för en full korg är att leta efter fler svampar än de vanliga kantarellerna.

– Läs på och lär dig om de olika svamparna. Vissa växer med tall och andra med gran. Då vet du var du ska leta, säger Michael Krikorev.

Krikorevs egen favoritsvamp är tallbrodriskan, som växer intill just tall. Den känns igen genom att den "blöder" i foten när den bryts.

– Jag steker den med vitlök i smör eller olja och äter den med pasta och parmesan.

Det finns ungefär 100 svampar i de svenska skogarna som passar utmärkt till matlagning.

FAKTA

Svampexpertens bästa tips

Lär dig känna igen fler svampar. Då är det mindre risk att du går hem med en tom korg. Skaffa en bra svampbok eller ladda ned Svampguidens egen app för Iphone med 200 olika svamparter.

Akta dig för de giftiga svamparna. I Sverige finns några av de giftigaste svamparna i Europa. Vit flugsvamp, lömsk flugsvamp, toppig giftspindling och gifthätting är det extra varning för.

Leta på rätt ställe! Blodriska växer i granskog och smörsoppen finns i tallskog.