Bästa tipsen för en lyckad sommarfest

1 av 2
NYHETER

Det är mycket att tänka på inför midsommarlunchen, födelsedagsfirandet eller sommarfesten.

Här är expertens bästa tips vad du inte får glömma.

Tiki Blomkvist är restaurang– och eventkonsult i Stockholm med stor erfarenhet av att anordna fester och middagar.

Vad är viktigt att tänka på när man ordnar en stor middag?

– Att man förbereder sig ordentligt. Börja förbereda allt som går flera dagar innan så att det inte blir så stressigt på själva festdagen. Se till att du blir klar i tid, så att du som värd eller värdinna slipper stå i köket så mycket när gästerna kommer.

Vad gör en lyckad fest?

– Det är väldigt viktigt att ha rätt blandning av gäster. Kanske lite folk som känner varandra och lite andra. Försök få en intressant blandning av folk, inte bara dagismammor eller pluggkompisar eller så, så att gästerna kan träffa någon ny intressant person.

Vad får jag inte glömma bland förberedelserna?

– Glöm inte att göra lite fint på toaletten för gästerna. Och kanske tömma i hallen så att alla skor och jackor får plats. Om man har festen hemma hos sig så kan man också tänka på att plocka bort saker som är väldigt privata – om någon öppnar en låda för att leta efter mer toalettpapper och hittar en dildo så blir det pinsamt för både dig och gästen. Du kommer säkert att visa runt i huset eller lägenheten och då kanske det är onödigt att det står en fotsvampsalva på nattduksbordet i sovrummet.

FAKTA

Tikis tips för en lyckad fest:

Snåla inte. Se till att ha så det räcker av mat, dricka och snacks. Det ska kännas generöst och det är viktigt att det inte tar slut. På till exempel Systembolaget kan man lämna tillbaka vin och öl som inte gått åt.

Det är jätteviktigt att man har kall dricka, ljummen öl och snaps är inte gott. Satsa på många kylklampar och se till att börja kyla drycken redan dagen innan – det blir inte kallt på två timmar i kylen. Även maten måste hållas kall på sommaren så att gästerna inte blir magsjuka.

Gör en buffé med mat så att alla kan ta själva, det de vill ha. Antingen på matbordet eller på ett buffébord vid sidan av.

Satsa lite pengar på goda knäckebröd. Det finns många olika sorter ute i handeln, som till exempel ”sticks” och handgjorda bröd. Det känns lyxigt men är inte så jättedyrt.

Det går ofta åt mer alkoholfri dryck än man tro – det brukar vara det som tar slut först! Tänk på barn och gravida, men även de som dricker öl dricker även vatten och läsk. Om du ska ha fest ute på landet eller på någon ö eller picnic kan det vara bra att ta med en dunk vatten.