Färglada drinkar till sommarfesten

NYHETER

Blanda sommarens vackraste drinkar med hjälp av egenkokad fruktpuré.

Här delar bartendern Magnus Bergkvist med sig av sina bästa knep och drinkrecept för riktigt somriga dagar.

Varje gång någon beställer en fruktig färgglad drink som till exempel Strawberry Daiquiri i baren, så går det ett sus bland de andra gästerna. Och, ofelbart, haglar beställningarna av ”en likadan” över bartendern.

För vad passar bättre en varm sommardag eller kväll än en färgsprakande fruktcocktail? En trögflytande illröd, mörkgul eller vit drink med fruktgarnering och sugrör drar blickarna till sig, höjer humöret och skapar feststämning direkt.

Ett enkelt sätt att göra roliga fruktdrinkar hemma är att använda sig av fruktpuré. Det finns ofta att köpa i välsorterade livsmedelsaffärer – men allra godast blir det när man kokar sin egen.

– Purén ger fina färger och det smakar mer av den riktiga frukten än om du använder dig av till exempel likörer. Det blir tydligare smak av själva bäret eller frukten och du får inte mer en massa tillsatser eller smakämnen utan drinken blir naturligt färglad och god, säger bartendern Magnus Bergkvist från den trendiga sommarbaren Trädgården i Stockholm.

Koka din egen puré

Att göra sin egen fruktpuré är superenkelt, du kokar bara ihop frukt eller frysta bär med socker.

– Det blir absolut godast och är dessutom inte lika dyrt som att köpa färdig ,säger Magnus Bergkvist.

För att få till en bra fruktpuré gäller proportionerna 60 procent frukt och 40 procent socker, plus lite vatten för att få rätt konsistens

– För att få rätt proportioner av socker och frukt kan man utgå från den grunden, sedan får man smaka sig fram – ju surare bär desto mer socker.

Här nedan bjuder Magnus Bergkvist på sina bästa tips för att få till riktigt sprakande färglada fruktdrinkar.

FAKTA

Tre enkla drinkar med fruktpuré:

Skaka ihop fyra centiliter persikopure och en saften från en halv pressad lime tillsammand med fyra centiliter gin. Fyll ett stort glas med is, häll över drinken och toppa med Ginger beer eller, om man inte får tag på Ginger beer, så ta Ginger ale. Garnera med en limeskiva.

Skaka ihop två centiliter vodka, två centiliter jordgubbspuré och saften från en halv apelsin. Häll drinken i ett champagneglas och fyll upp med Cava.

Skaka ihop fyra centiliter vit rom och fyra centiliter hallonpure. Fyll ett stort glas med is och häll äöver drinken, toppa med hallonsoda och garnera med en myntakvist.

”Det finns massor av kul att göra med garneringen. Skär till exempel en mycket tunn remsa fruktskal, en så kallad cest, och lägg över kanten på glaset. Eller skär ut fina bitar av de frukter som finns med i fdrinken och häng över kanten. ”

Lina Thorén, Minimedia