Svenska gubbar blir svårare att finna

Räkna med att få betala dyrt för lokala jordgubbar

NYHETER

BJÖRKLINGE. Jakten på midsommarbordets röda guld har inletts.

Men den svenska skörden är kraftigt försenad.

I uppländska Björklinge hittar vi några söta undantag – som kostar finskjortan.

Foto: Foto: PATRIK LUNDIN
Smaskens Fredrik Hörenius och sonen Lukas passar på att smaka på de röda bären hos odlaren utanför Uppsala.

Femtio kronor litern vill han ha, jordgubbsförsäljaren. Pappkartongen är inte ens fylld till kanten, men vem bryr sig. Skrumpna som ljusröda, de går åt ändå. Svenska jordgubbar har blivit hårdvaluta bara några dagar före midsommarafton.

Den kalla våren, och ovanligt låga nattemperaturer i juni, har försenat skörden.

– För jordgubbsodlarna vore det bäst om midsommar låg ett par veckor framåt i tiden, säger Magnus Engstedt på Bärfrämjandet.

”Närmast katastrof”

Framför allt de stora odlingarna i södra Sverige har svårt att få sina gröna gubbar röda till på fredag.

På vissa ställen står plantorna fortfarande i blom.

– Det är närmast katastrof. De sydsvenska odlingarna förser 80 procent av de svenska återförsäljarna med jordgubbar.

Fredrik Hörenius på Ulvagubben utanför Uppsala har dock ett annat besked.

– Det var länge sedan vi hade så här stor skörd tajmad till midsommar.

Hårt arbete

– Vi har haft väldigt varma försommarveckor. Men vi har också jobbat väldigt hårt med fiberdukar och plasttunnlar som skyddar plantorna från regn och höjer temperaturen kring dem.

En liter svenska jordgubbar beräknas kosta 50–80 kronor i midsommar.