I år ska det vara champagne till sillen

Experten: ”Våga experimentera mera!”

1 av 2 | Foto: www.jonassandberg.se
Jonas Sandberg, sommelier på restaurang Sturehof, rekommenderar champagne – inte bara till nyår.
NYHETER

Glöm öl och nubbe – i år ska det vara champagne till sillen!

Fler och fler upptäcker möjligheterna med bubbel.

– Det blir allt vanligare att man dricker champagne som måltidsdryck, säger sommelieren Jonas Sandberg.

Svenskarnas intresse för dryck ökar alltmer. Framförallt vin har de senaste åren blivit något av ett folkintresse och den svenska vinmarknaden har exploderat sedan 1990–talet.

En av förklaringarna till det ökade intresset är svenskarnas mer kontinentala dryckesvanor. Idag är det helt okej att ta ett glas vin till maten mitt i veckan, eller lägga några hundra kronor på en fin flaska till helgen.

Champagne har blivit folkligt

Senast ut i raden av vin som upptäcks av svenskarna är champagnen.

– Champagne blir alltmer populärt och det blir allt lättare att sälja champagne som måltidsdryck till mat. Tidigare var det mer ansett som en festdryck. Det är väldigt roligt, för mycket champagne är bra viner som passar till mat, säger Jonas Sandberg.

Enligt honom passar champagne bra till många olika rätter, som man kanske inte i första hand förknippar med bubbel. Exempelvis den svenska husmanskosten.

– Jag har druckit champagne både till sill och andra svenska matklassiker. Våra svenska klassiska rätter har ofta starka, kraftiga smaker. Då passar det faktiskt bra med champagne, eftersom den ofta har bra intensitet. Framförallt mogen champagne som har mycket åldersötma är en bra kombination till sältan i den svenska maten.

Söt champagne till salt mat

Ju äldre och tyngre champagnen är, desto sötare kan den bli och då passar den till smakrikare rätter – som till exempel sill.

– Tyngre champagne med ålder kan man med fördel dricka till tunga fiskrätter. Även roséchampagne, som ofta är lite kraftigare, funkar till exempel till grillad tonfisk, fågelrätter eller lättare kött. Jag rekommenderar champagne hela tiden. Det enda som det egentligen inte passar till alls är tyngre kötträtter, säger Jonas Sandberg.

Hans uppmaning är att våga byta ut ölen mot bubbel i år – varför inte dricka ett glas god champagne till midsommarsillen?

– Våga experimentera med champagne!

FAKTA

Söt och torr champagne

Hur söt en champagne är kan vet man genom att titta på märkningen:

Doux är den sötaste

Demi-Sec är halvtorr

Sec är torr

Extra Dry är ännu torrare

Brut är nästan helt torr

Extra Brut är helt torr

Ultra Brut innehåller inget socker alls.