Korvarna fulla av salt

Innehöll flamskyddsmedel

NYHETER

Grillkorvarna var fulla av salt och alla sorter innehöll rester av flamskyddsmedel.

De ekologiska grillkorvarna var dessutom fulla av bakterier.

Korv är en av sommarens givna ingredienser när det är grillväder ute. Men det gäller att se upp när tidningen Göteborgs Posten lät laboratoriet Eurofins i Nantes, Frankrike testa åtta grillkorvar visade de sig att de innehöll höga salthalter. Men saltet var inte den enda hälsoboven, alla åtta korvarna innehöll även spår av flamskyddsmedel som är ett miljögift.

Extrema salthalter

Förutom att kontrollera så att innehållsdeklarationerna på korvpaketen stämde fick laboratoriet även i uppdrag att kolla efter bakterier, mäta salthalten och leta efter spår av flamskyddsmedel. Resultatet var minst sagt negativt. Enligt testet hade alla åtta korvsorterna höga salthalter, värst av dem alla var euroshopper som hade en salthalt på 3,2 gram salt per 100 gram. Det är, enligt GP, dubbelt så salt som en genomsnittlig chipssort.

– Det är jättemycket. I Finland är det lag på att en hög salthalt måste deklareras på förpackningen. Om produkten innehåller mer än 1,7 gram salt per 100 gram, så måste den märkas med Kraftigt saltat. Den här korven ligger bra långt över det. Det är självklart inte bra att äta för ofta, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket till GP.

Innehöll flamskydd

Alla åtta grillkorvarna innehöll spår av flamskyddsmedel även om det var i väldigt låga halter, skriver tidningen. Den ekologiska korv som ingick i testet hade också en ovanligt hög bakteriehalt. När testet utfördes, den dag som datummärkningen gick ut, hittade laboratoriet 110 miljoner bakteriekolonier.

– Det är ett ovanligt högt värde. Det är inte säkert att det rör sig om sjukdomsframkallande bakterier, men det är ett hygienmått på deras produktionsframställning, säger Lisa Fredlund, mikrobiolog på Livsmedelsverket till GP.

FAKTA

Dessa korvar ingick i testet

Här är korvarna som ingick i GP konsuments test:

Källa: Göteborgs Posten

ARTIKELN HANDLAR OM