Vackraste tårtan till sommarfesten

Experten ger sina bästa tips

NYHETER

Här är några tips på hur du fixar finaste tårtan – och ser till att den håller sig fräsch trots sommarvärmen.

– Grädde blir lätt ofräsch i värme, säger bagaren Claes Christenson.

Här tipsar han om goda alternativ.

Foto: Per Björn
den klassiska gräddtårtan i all ära – men en varm sommardag kan mandelmassa eller vaniljkräm vara ett bra alternativ.

Pricken över i på sommarens fest är tårtan.

Den blir festens höjdpunkt – och det är här du kan brassa på ordentligt. En riktigt vacker frukttårta imponerar på de flesta gäster.

Men det är inte alltid helt lätt att få tårtan att hålla sig fräsch. Varma sommardagar går hårt åt grädde, frukt och choklad. Saggig grädde, rinnig chocklad och mjuka bär som färgat av sig kan få även det godaste bakverk att verka osmakligt.

Claes Christenson är grundare av ett av Sveriges mest erkända bagerier, Gateau. Hans bästa tips är att börja från grunden för att få till en bra tårta.

– Första man ska fundera över är vilken botten man vill arbeta med. En vanlig tårta i ett konditori har ofta en botten av sockerkakstyp med mycket ägg. Men man måste inte göra det. Det finns många olika varianter av bottnar.

På Gateau arbetar konditorerna ofta med en botten gjord på samma sätt som en mazarinfyllning med ägg, smör och mandelmassa. I en sådan tårtbotten ingår inget mjöl vilket gör den bra för allergiker eftersom den är glutenfri.

”Strunta i grädden”

– Med en sådan botten får man en tätare och lite sötare botten. Den blir inte så porös och det söta blir en god brytning om man använder frukt på toppen. Vi brukar lösa mandelmassan med någon likör, till exempel mandarinlikör som vi använder i Nationalbakelsen. Lite apelsinjuice eller citronsaft är också bra att lösa mandelmassan med. Sedan brer man den på tårtbotten, säger Claes Christenson.

Som fyllning rekommenderar han att strunta i grädden om tårtan ska serveras ute på sommaren.

– Grädden blir lätt ofräsch i värmen och om den får vänta. Fyll istället med vaniljkräm eller eller mandelmassa.

Finns det någon särskild trend för tårtor i år?

– Det är förstås mycket inspirerat av kronprinsessans bröllop, så trenden är väl vit marsipantårta. Men jag tycker att en frukttårta passar bättre till sommarfesten.

FAKTA

Claes Christensons tips för den perfekta sommartårtan:

* Gör en mazarinbotten istället för en klassisk sockerkaksbotten.

* Fyll med mandelmassa löst med citronsaft eller apelsinjuice.

* Strunta i grädden.

* Frysta bär är okej vad gäller smak, men man ska vara medveten om att de vattnar sig och färgar av sig. Allra bäst är förstås färska bär.

* Om man ska åka iväg i båt eller likande, så kan det vara en bra idé att göra en paj istället för en tårta. Rabarberpaj är gott till midsommar.

ARTIKELN HANDLAR OM