10 tips: Så enkelt gör du somrigaste kladdkakan

Garanterad succé till midsommarfesten

1 av 6 | Foto: Sara Ringström
Upplägget gör halva desserten. Att matcha assiett och garnera med blommor kan göra även en vanlig kladdkaka riktigt somrig.
NYHETER

Trött på att servera en vanlig enkel kladdkaka till desserten?

Vi frågade restaurang– och eventkonsulten Tiki Blomkvist och bageriet Gateaus grundare Claes Christenson om deras bästa tips för att piffa till favortikakan.

1)

Jordgubbar är förstås den mest somriga och midsomriga ingrediensen av alla – och gubbarna passar alldeles utmärkt till kladdkaka. Ett tips är att skära små skivor kladdkaka, gärna bakad med mycket mörk choklad, och äta tillsammans med den traditionella jordgubbarna och grädden. Eller varför inte garnera hela kakan med grädde och jordgubbar så den ser ut som en klassisk sommartårta.

2)

Gröna blad är alltid vackert att dekorera med. Citronmeliss och mynta är klassiker – men även basilika kan göra sig bra.

3)

En variant är att använda bär i smeten. Sedan kan du garnera kakan med samma bär för en fin helhet. Om du vill ha grädde till, kan du även blanda bär i den. Bär som passar bra med den mastiga chokladen är till exempel blåbär, björnbär eller hallon.

4)

Att servera en klassisk rund kladdkaka kan lätt kännas lite tråkigt och alldagligt. Ett enkelt sätt att piffa till det är att använda olika former. Varje gäst på festen får en egen liten kaka i form av en blomma, stjärna, hjärta eller något annat. Kanske en katt till den som älskar katter, eller en boll till den fotbollsintresserade. Använd fantasin och kladdkakedesserten blir festens snackis!

5)

Det mest traditionella är att servera grädde till kladdkakan. Men det behöver inte betyda att grädden behöver vara tråkig! Med hjälp av essenser och livsmedelsfärger kan du göra grön, rosa, svart, turkos eller blå grädde. Även smaken på grädden kan varieras – testa att blanda i vanilj eller honung.

6)

Men det är långt ifrån nödvändigt att servera fet grädde till kakan. En varm sommardag kan det vara godare med till exempel en kula sorbet. Garnera själva kakan med samma smak som sorbeten. Hallon på kakan och hallonsorbet till gör en rosa dröm, medan fläderblomsorbet och vackra fläderblommor på kakan ger en fräsch och somrig känsla.

7)

Att blanda sprit i kakan ger en extra smakdimension. Mörk rom eller konjak ger en lite tyngre smak medan apelsin eller skogsbärslikör ger en lite mer fruktig, somrig ton.

8)

En riktigt somrig piffig sås till kakan får du genom att krossa hallon i koncentrerad fläderblomssaft. Såsen blir illröd, smakrik och supergod. Lägg en spegel under kakbiten eller rita något vackert mönster på tallriken.

9)

Vad kan vara vackrare för sommarfesten än att garnera med blommor? Kanderade violer är supersöta och goda att äta. Även ljusblå gurkört och gulorange ringblommor är ätbara. Rosor går också att garnera med för en festlig, romantisk look på kakan, men det gäller att kolla noga så att de är obesprutade.

10)

Mint är sommarfräscht och jättegott. Hacka rikligt med After Eight chocklad i smeten och garnera med myntablad så har du skapat sommarens dessertfavorit av en vanlig kladdkaka.