Så avslöjar du de falska gubbarna

Priserna stiger och fusket ökar

Foto: BJÖRN LINDAHL
ÄKTA VARA Samir Demirci, 47, har mångårig erfarenhet som jordgubbsförsäljare. ”Jag har många stamkunder som jag är rädd om. Jag förstår inte varför någon vill lura sina kunder – och här på Hötorget finns nog inga fuskare”, säger han.
NYHETER

Utländska jordgubbar märks om och säljs som svenska.

Årets rekordhöga priser gör fusket extra vanligt.

– Säljer nån jordgubbar för 40 kronor litern så är de inte svenska, säger mångåriga jordgubbsförsäljaren Samir Demirci.

Jordbruksverket har förklarat krig mot bedrägerierna och ska i sommar skicka misstänkta ”fusk”-gubbar till ett speciallabb i Tyskland för analys.

– Det är jättebra att man ökar kontrollerna, säger Samir Demirci, som hoppas att detta ska gynna seriösa odlare och försäljare.

Dålig skörd

Den kyliga våren och försommaren har gjort årets svenska jordgubbsskörd extremt dålig och bristen på svenska gubbar har gjort att priserna stigit kraftigt inför midsommar.

Att till exempel köpa in belgiska bär och sälja som svenska kan därför bli en riktigt lönsam affär.

– Det är klart att det finns de som frestas att fuska. Men jag tror inte att det går att luras i längden. Nypotatis och jordgubbar, det vet svenska folket hur det ska smaka, säger Samir Demirci.

Tio år med bedrägeri

Magnus Engstedt, bärrådgivare på länsstyrelsen i Jönköping, har 30 års erfarenhet av jordgubbsbranschen och förklarar att bedrägerier har förekommit de senaste tio åren.

Det är svårt att veta i hur stor utsträckning, men enligt honom handlar det ofta om organiserad kriminalitet.

– Många seriösa odlare tycker att det är obehagligt. Vad jag vet har väl ingen utsatts för repressalier men lägger man sig i så är det klart att det finns intressen som störs och då finns ju risken att man åker på en propp, säger Magnus Engstedt.

FAKTA

Så undviker du att bli lurad

Är jordgubbarna ovanligt billiga? Var misstänksam, risken är stor att de inte är svenska.

Fråga efter märkning. Försäljare är enligt lag skyldiga att redovisa ursprungsland, namn och kontaktuppgifter till odlaren samt kvalitetsklassificering.

Experter kan se skillnad på olika sorter av jordgubbar och därmed skilja svenska från utländska då vissa sorter inte odlas i Sverige. För en lekman är detta omöjligt. Men be att få provsmaka. Importgubbar måste ha längre hållbarhet och smakar därför i regel mindre.

Erik Olsson