Så enkelt fixar du en klassisk sommarbål

Den tidlösa Sangrian är het igen

NYHETER

Sangria är en av de mest klassiska drinkarna till sommaren.

Den passar både som drink, i kanna och som stor bål till sommarfesten.

Foto: Felipe Morales
En läskande Sangria blir en perfekt start på en lyckad sommarfest.

En av de mest klassiska läskande bålen för varma sommardagar är Sangrian. Den klassiska drinken kommer ursprungligen från Spanien och namnet härstammar från spanskans ”sangre” som betyder blod.

Sangrian går att göra både mer och utan alkohol, men det klassiska receptet innehåller rött vin vilket ger drinken sin mörkröda färg – röd som blod. Det röda vinet kan också bytas ut mot vitt, då kallas det ”Sangria blanca” i Spanien eller ”Clerico” i Argentina.

Vackert på sommarfesten

Det roligaste med sangrian är att den gör sig extra bra i en stor glaskaraff eller som bål. Den blodröda skålen med sitt innehåll av frukt och gröna myntablad, blir en perfekt prydnad på festbordet eller samlingspunkt vid buffén.

Det finns många varianter på Sangria, men det klassiska receptet innehåller frukt som till exempel apelsin och aprikos i bitar, myntablad, brandy eller cognac eller annan sprit, vin och något bubbligt på toppen.

Vi bad cocktailbartendern Magnus Bergkvist, barchef på trendbaren Trädgården i Stockholm, om ett recept inför sommaren 2010. Resultatet ser ni här bredvid.

Sangria à la Magnus på Trädgården:

Blanda eller ”muddla”:

En apelsin i klyftor

Bladen av ett knippe mynta

En persika i bitar.

En näve smultron eller jordgubbar

15 cl brandy

5 cl svartvinbärslikör

2 glas rött vin

4 cl sockerlag

6 cl färskpressad citronjuice

Toppa med hälften Fanta hälften Cava (bubbel)

Lina Thorén, Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM