Här är misstagen – du inte får göra på festen

Glömde frun på festen

1 av 2 | Foto: Jane Danielsson
NYHETER

Dyka upp berusad, sitta med keps på vid matbordet eller peta i tänderna det är alla misstag du inte vill göra på festen.

Men hur många etikettsregler man måste följa beror på vilken typ av fest det är.

– Man behöver inte vara så formell på en sommarfest med vännerna men det är alltid trevligt om man tackar för maten, säger Mats "Etikettdoktorn" Danielsson.

Sommaren är för många fullspäckade av trevliga fester, allt från formella bröllop till avslappnade grillfester hos grannen. Men hur ska man egentligen uppföra sig på festen och vad är det värsta man kan göra?

Mats "Etikettdoktorn” Danielsson har under flera år jobbat som föreläsare och med etikettsfrågor och här ger han sina bästa råd, tips och misstag.

Vanliga misstag

Det finns en hel del regler man bör hålla sig till på fester, åtminstone om de är lite mer av det formella slaget, berättar Danielsson. Men även på vanliga grillfester bör man tänka på några vanliga misstag.

– Man bör till exempel inte salta maten för det kan uppfattas som kritik, säger Danielsson.

Att dyka upp berusad är också något man bör undvika, man bör ha inställningen att roa andra snarare än sig själv, berättar han.

Inte legat med brudgummen

När det gäller mer formella tillställningar som till exempel bröllop finns det mer att tänka på men också en hel del skrönor.

– Att en kvinna kommer i rödklänning är helt ok, det betyder inte att man legat med brudgummen. Det är en skröna säger han.

När det gäller tal på bröllop är det bara att lägga ner besticken.

– När någon talar får man inte äta, oavsett hur lång tid det tar. Jag har själv varit på ett bröllop där en av papporna talade i 38 minuter, maten blev kall men det fanns inget att göra åt det, säger Danielsson.

Glömde frun

Det värsta han själv har gjort på en fest var att glömma sin fru.

– Jag blev sjuk under kvällen och gick hem för att sova, men glömde bort att berätta det. Det var ett riktigt etikettsbrott men jag blev förlåten som tur var, skrattar han.

FAKTA

Så här får du inte göra:

Innan festen:

När du anländer:

Vid matbordet:

Tal:

Källa: Mats ”Etikettdoktorn” Danielsson

På MAts Etikett blogg på Aftonbladet kan du läsa mer och ställa egna frågor.

ARTIKELN HANDLAR OM