Nu är det snart rötmånad igen

Kan bli magsjuk

NYHETER

Värmen har slagit ner som en bomb de senaste veckorna och det är inte bara vi människor som gillar värmen. Bakterier frodas extra bra i sommarvärmen och vår mat fördärvas lättare när det är varmt och fuktigt.

– Rötmånaden kan komma tidigare, redan nu ska man vara lite försiktig, säger Christer Wiberg, mikrobiolog på livsmedelsverket.

God potatissallad som passar lika bra till kött som till fisk. Utmärkt att servera på buffé!

Rötmånaden infaller när solen står i lejonets tecken mellan den 23 juli och den 23 augusti men egentligen kan rötmånaden infalla redan tidigare eftersom det snarare handlar om vilket väder vi har.

– Rötmånaden kan komma tidigare, redan nu ska man vara lite försiktig, säger Christer Wiberg, mikrobiolog på livsmedelsverket.

Matförgiftning

Det som är farligt under rötmånaden är att maten inte håller sig fräsch lika länge eftersom bakterier trivs väldigt bra i värmen.

Om maten lämnas framme för länge är det lätt hänt att man blir matförgiftad och magsjuk när man äter av den.

– Ett vanligt misstag är att man inte tillagar maten tillräckligt länge. Ett klassiskt fel är till exempel att man inte grillar kycklingen tillräckligt, säger Christer Wiberg.

Förr i tiden märktes en stor skillnad på hur många som blev magsjuka under rötmånaden mot andra månader under året men så är det inte riktigt längre.

– Det är fortfarande en del som blir magsjuka när de är oförsiktiga men det är ingen dramatisk skillnad, säger Wiberg.

FAKTA

Tipsen så undviker matförgiftning:

Källa: Livsmedelsverket och Vårdguiden.

ARTIKELN HANDLAR OM