Därför är köttbiten viktbomb på grillen

Ny undersökning: Undvik färdigmarinerad biff

NYHETER

Färdigmarinerade grillbiffar är en av sommarens storsäljare.

Nu visar nya tester från tidningen Råd&Rön att biffen är långt ifrån nyttig.

Den innehåller bakterier och alldeles för mycket salt.

För den som har ont om tid när det är dags att plocka fram grillen finns det ett stort utbud av färdigmarinerade köttbitar, kycklingfilé och grillspett i affärerna.

Inte på samma sätt

Men de som trodde att köttet var marinerat på samma sätt som man gör hemma i köket har fel.

Inom köttindustrin sticker man tunna nålar i köttet och sprutar in en smaksatt saltlake. För att få önskvärd konsistens och hållbarhet på det marinerade köttet tillsätts i många fall även konsistensgivare och konserveringsmedel, skriver tidningen Råd&Rön.

90 procent

Tillskillnad från kött man marinerar själv har det marinerade köttet en kötthalt på knappt 90 procent. På andra plats i ingrediensförteckningarna kommer oftast vatten eller olja. Innehållsdeklarationerna visar att många av produkterna även innehåller socker, modifierad potatisstärkelse, förtjockningsmedel, jästextrakt och flera olika konserveringsmedel.

Utan saltlake

Däremot finns det flera av köttsorterna som istället för en marinad har en så kallad rub och dessa innehåller inte en saltlake, skriver tidningen.

Men det är inte bara den insprutade saltlaken som gör biffen till en ohälsobomb. Köttet innehåller en hög halt salt och kryddblandningen bstår, enligt Råd&Rön, ofta av mycket bakterier.

– Bakterierna i kryddorna kan föras över till köttet, säger MarieLouise Danielsson Tham, som är professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet, till tidningen.