Talibanerna tränar – med Counter-strike

Publicerad:
Uppdaterad:

SPELA

”Hjälper dem hålla
sina sinnen skarpa”

Talibanerna älskar ”Counter-strike”.

Så länge de får spela som ”terroristerna”.

Det över tio år gamla ”Counter-strike” är fortfarande ett av världens populäraste datorspel. Nu visar det sig att förstapersonsskjutaren – som ställer terrorister mot så kallade ”counter terrorists” – har en oväntad skara fans. Nämligen terroristerna själva.

Tänkte på ”Call of duty”

I en artikel på spelsajten Kotaku intervjuas pakistanske spelaren Azim Durrani – en helt vanlig kille som råkar vara bosatt i staden som Usama bin Ladin kallade sitt hem under de sista åren av sitt liv. Durrani jämför Abbottabad med Smallville, Stålmannens hemstad i tv-serien med samma namn, och säger att attacken mot bin Ladins byggnadskomplex fick honom att tänka på ”Call of duty”.

Dessutom berättar Durrani att han en gång haft kontakt med en ung man från nordvästra Pakistan, precis vid gränsen till Afghanistan, som tog värvning hos talibanerna.

Tar hjälp av ”Counter-strike”

– Han tillbringade sina tonår i Kuwait och Bahrain, var typ ett stort hiphop-fan och rätt duktig på att rappa. Hans far var en rik affärsman i Kuwait. Jag frågade aldrig hur han förvandlades från tonåring till aspirerande taliban, säger Durrani.

Men en annan sak fick han veta: vilket som är talibanernas favoritspel.

– Han berättade hur bra talibanerna är på ”Counter-strike” och att spelet hjälper dem hålla sina sinnen skarpa. Han sa åt mig att komma ihåg en sak: att talibanerna alltid spelar som terrorister... LOL.

Följ Spela!

Vill du också ha koll på när vi publicerat nya recensioner, förtittar, krönikor och reportage?

Du kan följa Spela på både Twitter och Facebook.

Följ oss på Twitter här!

Följ oss på Facebook här!

Publicerad: