Erotiskt rollspel toppar listorna

SPELA

Atlus nya Catherine gör succé i hemlandet Japan

Hennes spel liknar inget annat. Och nu tar hon Japan med storm.

Säg hej till ”Catherine”.

I helgen rapporterade vi att Ubisofts ”sexiga” Wii-spel ”We dare”, där spelarna förväntas strippa och smiska varandra, inte kommer släppas i USA.

Samtidigt på andra sidan jordklotet gör ett annat spel med sex som centralt tema succé.

Blanda inte ihop dem, bara.

Hyllas i hemlandet

Medan ”We dare” av många betraktas som provokativt skräp är ”Catherine” det senaste spelet från högt ansedda rollspelsmakarna Atlus – företaget bakom de till skyarna höjda ”Persona”-spelen.

Den här gången testar Atlus gränserna genom att släppa ett spel som, av rapporterna från Japan att döma, tar sex på större allvar än vi är vana vid i spelvärlden.

1up berättar att ”Catherine” i japanska speltidningen Famitsu hyllas med betyget 35 av 40 och utlåtandet ”ett slagkraftigt spel för vuxna, med unika karaktärer och en oförutsägbar story”. Denna story verkar kunna beskrivas som en sexuellt laddad psykologisk thriller, med mardrömslikt surrealistiska inslag.

Omedelbar succé

Och av allt att döma är marknaden mogen för den här sortens spel. Enligt Gamasutra ockuperar ”Catherine” både plats 1 och 7 på den japanska försäljningstoppen (Playstation 3- och Xbox 360-versionerna räknas separat), med dubbelt så höga siffror som starka debutanten ”Marvel vs Capcom 3” ( ).

Det enda sorgliga i den här framgångssagan? Enligt Atlus finns inga planer på att släppa ”Catherine” utanför Japan.

Tydligen är det inte bara amerikanerna som anses för omogna för att hantera sexuellt laddade spel.

UPPDATERING: Atlus har ändrat sig. Nu tänker de visst släppa ”Catherine” i USA.