"Vi har testat Playstation 3"

SPELA

Spelsajten Kikizo i hemliga möten med spelutvecklare

”Playstation 3 är bara marginellt kraftfullare än Xbox 360”.

Det skriver spelsajten Kikizo som hävdar att de fått förhandstesta den senaste hårdvaran som skickats till spelutvecklare.

Foto: Spelsajten Kikizo hävdar att de fått testa nya Playstation.

I den omfattande förhandsartikeln – baserad på möten med tre olika PS3-utvecklare – nämns inga specifika titlar. Men däremot en rad andra intressanta uppgifter.

Uppgifter som borde lugna Microsoft.

Och ge en förklaring till varför det är så tyst hos Sony – som fortfarande uppger våren 2006 som släppdatum för Playstation 3 i Japan.

Den japanska elektronikjätten har vid flera tillfällen skrytit om att deras spel kommer i 1080p – eller ”äkta HD-tv” – till skillnad 720p eller 1080i, HD-standarden spelen till Xbox 360 levereras i.

Men kanske har Sony lovat för mycket.

– Sony ville ha 1080p, men vi arbetar med 720p och 1080i. Det är nästan omöjligt att nå bra bilduppdatering i 1080p med nästa generations grafik, säger en utvecklare Kikizo talat med.

Men lägger också till:

– PS3 skalar upp bilden på egen hand så det ser ändå fantastiskt ut.

Som väntat handlar kriget mellan Sony och Microsoft inte bara om ren hårdvarukraft utan också om hur utvecklare hanterar möjligheterna med respektive maskin. Kikizos förhandsrapport avslöjar att Playstation 3 ”får kämpa med att uppnå ’äkta HD’ utan betydande kompromisser men att den ’kan göra fler saker samtidigt’ jämfört med Xbox 360”.

– Till slut handlar det ändå om skickliga utvecklare och om hur mycket tid och pengar utgivare vill lägga ner på en titel, säger en av Kikizos källor.

Den visuellt imponerande ”Killzone”-trailern med vilken Sony ville ge ett smakprov på nästa generations grafik är inte möjlig på en Playstation 3, enligt artikeln.

Sanningen ligger närmare ”Metal gear solid 4: Guns of the patriots”-trailern.

”Baserat på vad vi sett och spelat är det troligt att lanseringstitlarna kommer att påminna om trevligt Xbox 360-material som ”Dead or alive 4” eller ”Gears of war”.

När maskinen lanseras?

– Vi tror att Japan får den till sommaren, fjärde kvartalet når den USA och till vintern eller våren 2007 släpps den i Europa, säger en utvecklare till Kikizo.

Peter Ottsjö