Nintendos spel blir tivoli-attraktioner

avJonas Högberg

Inleder nytt samarbete med Universal Studios

1 av 3
Super Mario.

Harry Potter, Shrek och Simpsons är redan delar av Universal Studios nöjesparker.

Nu kan de få sällskap av Mario, Zelda och Donkey Kong.

Snart kan du få uppleva ”Super Mario bros”, ”The legend of Zelda” och ”Metroid” på riktigt. Nintendo och Universal har inlett ett samarbete som är tänkt att resultera i Nintendo-inspirerade åkturer i Universals nöjesparker.

”Spektakulära upplevelser”

Några detaljer om projektet har inte tillkännagivits, men i pressreleasen som Eurogamer tagit del av står det att man har för avsikt att skapa ”spektakulära, dedikerade upplevelser baserade på Nintendos oerhört populära spel, karaktärer och världar”.

Det innebär möjligen att vi kan komma att få åka berg och dalbana i ”Mario kart”-tappning och besöka både Svampriket och Hyrule.

Bygger nya parker

Huruvida Universal har för avsikt att bygga en hel Nintendo-park eller inhysa Nintendos varumärken i redan existerande parker framgår ej.

Universal har nöjesparker i Los Angeles, Orlando, Osaka och Singapore, och håller på att bygga nya i Moskva och Peking. Parkerna är kända för attraktioner och åkturer baserade på filmer som ”Jurassic park”, ”Waterworld” och ”Transformers”.

”WoW”-park – utan tillstånd

Nintendos spel är långt ifrån de första som blivit attraktioner på nöjesparker. Mobilspelsfenomenet ”Angry birds” återfinns på nöjesparker världen över, och onlinerollspelet ”World of Warcraft” har fått en enorm park i kinesiska Changzhou. Den sistnämnda är dock byggd utan tillstånd från spelföretaget Blizzard, och enligt Forbes ska den ha kostat drygt 400 miljoner kr.

ARTIKELN HANDLAR OM