”Vi har gjort det här i 14 år – vi är experter”

SPELA

The Sims 4-utvecklaren Graham Nardone i stor intervju om nya uppföljaren

1 av 5

Världens största datorspel heter inte ”Minecraft” eller ”World of Warcraft” – utan ”The Sims”.

Sedan debuten år 2000 har succén ynglat av sig ymnigt – och sålts i sammanlagt drygt 175 miljoner exemplar.

Att serien också börjar bli en av spelvärldens äldsta är dock inget som teamet svettas över.

– Vi har aldrig behövt oroa oss för vad vi ska göra härnäst, för vi har ju hela världen att utforska, berättar ”The Sims 4”-producenten Graham Nardone i en exklusiv intervju med Spela.

Foto: Graham Nardone är en av producenterna för ”The Sims 4”.

Hur svårt är det att komma på nya idéer när ni redan släppt tre huvudspel och tonvis av expansioner?

– För mig är det här en av fördelarna med att jobba på ”The Sims” – det är en livssimulator, vilket gör det till en stor, rik, öppen yta av möjligheter. Vi har aldrig behövt oroa oss för vad vi ska göra härnäst, för vi har ju hela världen att utforska.

Hur stor andel av era idéer kommer från utvecklingsteamet respektive fansen?

– I början av varje projekt funderar vi på hur vi kan få spelet att kännas spännande på nya sätt – och vi har en del fantastiska idéer i ”The Sims 4” som representerar det. Men när vi väl utannonserar spelet och börjar prata med våra fans om det så tar vi med oss all deras feedback. Vi har ett gigantiskt community, och de är så högljudda – vi älskar att höra av dem, och deras idéer formar den grund vi redan byggt.

Fick kritik – för tänderna

Finns det exempel på saker ni blivit tvungna att ändra för att fansen inte gillade dem när de väl utannonserades?

– Ja, vi la upp bilder på våra egna simmar – simmar som föreställde oss själva. Och fansen sa ”Deras tänder ser så suddiga och odetaljerade ut!” Flera spelare twittrade till mig om det här. Nästa vecka pratade vi med vår huvudgrafiker och fick tandtexturerna uppdaterade. Sedan visade vi resultatet för spelarna. De fångar upp minsta lilla detalj. Och det är sånt här som verkligen hjälper oss. Det är ett gigantiskt spel, så det är lätt att missa små detaljer ibland, men spelarna håller oss alltid i schack.

Men vad händer om ni får den här typen av feedback när spelet närmar sig release? Finns det i det läget fortfarande tid att göra ingrepp?

– Det där är intressant... Det finns saker som spelarna inte känner till. Och ”The Sims 4” kommer ha en lång livstid – det är så ”Sims”-spelen funkar. Under denna tid kommer vi fortsätta utveckla och justera spelet, samtidigt som vi lyssnar på spelarnas feedback. Så det kommer finnas gott om tid för dem att vädra sina åsikter.

”Enormt projekt”

Trots att ”The Sims” är en av tidernas mest framgångsrika spelserier har den väldigt få direkta konkurrenter. Varför tror du att det är så?

– Jag tror ärligt talat att det beror på hur komplicerat det är att utveckla. Många förstår inte hur mycket jobb ”The Sims”-serien kräver. Den utvecklas på ett helt annat sätt en ett traditionellt spel. När man kallar det en ”livssimulator” – vi måste fokusera så mycket på ai:n, på hur karaktärerna tar sig runt, på världens komplexitet. Och det ligger en helt annan sorts tankeprocess bakom spelet. Det här är så komplext att... det vore ett enormt projekt att komma upp i den här kunskapsnivån på en annan studio. Jag menar, vi är experter. Vi har gjort det här i 14 år nu. Vi vet vad våra fans vill ha.

Två av de få spel som ändå jämförs med ”The Sims” är ”Animal crossing” och ”Tomodachi life”. Gillar ni de här spelen? Kollar ni på dem för att få inspiration?

– Jag tror att vi har så mycket intern inspiration, och en så bra kontakt med våra fans, att vi inte riktigt känner ett behov av att titta utåt och jämföra oss med andra spel. För vi gör något som är helt unikt och fräscht, med en egen syn på livet jämfört med andra spel på marknaden.

Vill inte kritisera Nintendo

När det gäller ”Tomodachi life” fick Nintendo hård kritik för att de inte tillåter samkönade relationer i spelet. Hur viktigt är det för er att vara inkluderande när det gäller såna här saker?

– Jag tänker inte kommentera deras spel, men när det gäller ”The Sims” har vi helt klart en historia av att vara väldigt öppna. Vi ger spelarna verktygen de behöver för att berätta sina egna historier. Du kan gå tillbaka och titta på tidigare ”Sims”-spel – vi har haft stöd för samkönade relationer även förut. Och vi förändrar ingenting av det i ”The Sims 4”. Om du vill berätta en viss historia med dina simmar kommer du kunna göra det. Vi möjliggör och omfamnar det till fullo.

Det har gått fem år sedan ”The Sims 3” släpptes. Vilken del av ”The Sims 4” är det som tagit längst tid att utveckla?

– Från början handlade det bara om att få rätt teknik på plats. Och när vi väl låst fast oss vid idén att återigen utgå från själva simmarna – deras karaktärer, djupet av deras personligheter, deras centrala känslor – så tänkte vi att vi kunde göra en del riktigt coola saker med ai:n och göra simmarna mer trovärdiga. Det här kommer låta spelarna att berätta rika historier.

Kommer det en konsolversion också...?

– Det enda vi utannonserar just nu är pc-versionen.

Fotnot: ”The Sims 4” släpps den 4 september till pc och Mac.