Superhjältarna superba i Lego

avAlfred Holmgren

SPELA

Lego Batman 2 är ett av årets hittills allra bästa spel

PLATTFORM Författaren Don Marquis jämställde en gång att ge ut en diktsamling med att släppa ner ett rosenblad i Grand Canyon och vänta på ekot.

Traveller’s Tales börjar nog bli ganska vana vid den känslan.

De har ägnat de senaste sju åren åt att skapa spelvärldar så frisinnat lekfulla att de hade kunnat bära Shigeru Miyamotos signatur. De har fått oss att utforska varenda vrå av dem tillsammans med våra bästa vänner. De har slagit plattformsgenren i bitar som de sedan satt ihop på sätt ingen annan vågat prova. Och deras spel har nästan undantagslöst blivit bättre för varje release, år efter år efter år.

Allt helt i onödan.

Mer polerat än någonsin

,

,

,

– det här är varumärken som säljer sig själva. De behöver inte stödraketer som innovativt gameplay, fyndiga pussel eller drivor av bonusbanor. Samtidigt verkar spelvärlden inte kunna ta till sig att en serie kan vara så kompromisslöst kommersiell – produktplaceringen börjar liksom redan i titeln – och samtidigt mästerlig som ”Lego”-spelen faktiskt är. Oavsett vad Traveller’s Tales gör kommer betygen alltid pendla mellan milt positiva och mediokra, försäljningen gå på autopilot.

Ändå fortsätter de kämpa.

I ”Lego Batman 2” blänker deras torn av Lego-klossar mer polerat än någonsin tidigare. Det har en ambitiös kampanj, Gotham City som öppen sandlåda mellan de nästan utmattande långa banorna, och som vanligt så många hemliga karaktärer och uppdrag att

hade kommit undan med mindre innehåll.

Giftigt beroendeframkallande

Det grundläggande gameplayet kretsar kring samma giftigt beroendeframkallande loop som alltid. Man pusslar sig igenom banor fyllda med hemligt godis, boxar rekvisita så den exploderar och duschar en med guldmynt, växlar in dem mot nya karaktärer och andra hemligheter, använder de nya karaktärerna för att hitta ännu fler hemligheter på samma banor, och så vidare. Men inramningen, med det gulligt gotiska Gotham City i centrum, är mer majestätisk än någonsin tidigare. Och det är inte bara när man navigerar luftrummet med Stålmannen som ”Lego Batman 2” närmar sig höjder få utvecklare någonsin kommer i närheten av.

Ändå fortsätter spelvärlden titta åt andra hållet medan Traveller’s Tales bygger poesi med Lego-klossar.