Här är Lara Croft – i Sverige

avPeter Ottsjö

SPELA

Alison turnerar världen runt som spelhjältinnan

1 av 5
Lara Croft handlar mat. I vanliga fall tar hennes butler hand om det. Men här fick hon dock lov att själv släpa runt på varukorgen.

Tidigare satt hon i receptionen på en golfklubb.

Det känns avlägset nu.

Lika långt är det till Angelina Jolie.

Hon kommer från Croydon i England.

Nu lever hon i ett gränsland. Det mellan popkultur och marknadsanpassad underhållning. Mellan spektaklet och drömmen om en karriär.

Alison Carroll, 23, turnerar runt världen som spelhjältinnan Lara Croft. I går besökte hon Sverige.

Hennes uppgift är att göra reklam för kommande spelet ”Tomb raider: Underworld”.

I praktiken innebär det att den före detta landslagsgymnasten och nyutexaminerade skådespelerskan gör stunts och poserar på spelmässor. Om man vill vara elak.

Vill man vara ännu elakare lägger man till att hennes nya roll skulle kunna avfärdas som en manlig sexfantasi.

Springer i mörkret

– När man åker runt på spelmässorna är det otroligt många tjejer som klär ut sig till Lara. Du skulle bli förvånad hur många kvinnliga spelare det finns som också älskar Lara Croft, svarar Carroll.

Och om man lyfter blicken över de lättfångade cynismerna hittar man en tjej som onekligen ser ut att älska sitt nya jobb.

Som påminde om äventyraren Lara Croft redan innan hon blev posterflicka för miljontals spelfans.

– Jag har alltid varit väldigt sportig. Jag har sysslat med bergsklättring och cyklar mountainbike. Jag tycker om att springa, gärna i skogen när det är mörkt. Det är så otäckt att man måste springa snabbare.

I England ses rollen som Lara Croft som en unik chans.

– Det kom väldigt många tjejer till uttagningen. Vi såg alla likadana ut. Vi hade alla varsin version av Lara Crofts kläder på oss.

Vill göra actionfilm

Men få av de kvinnor som porträtterat popikonen före Alison Carroll har slagit igenom som skådespelare. Och när Hollywood gjort långfilm av spelserien har rollen gått till Angelina Jolie.

Det råkar också vara brittiskans förebild.

– Det är förstås hennes karriär man drömmer om. Jag vill gärna göra actionfilmer eftersom jag tycker om att göra mina egna stunts. Jag har en del krokar ute nu, men inget är underskrivet och klart.

”Roligaste jobbet”

Oavsett hur det går, oavsett om Alison Carroll stannar vid att bli ännu en Lara Croft i raden vet hon en sak.

– Jag jobbade som receptionist på en golfklubb före det här. Nu får jag resa runt hela världen. Det här är det roligaste jobbet jag haft i hela mitt liv.

Alison Carroll har fått rollen som spelhjältinnan Lara Croft. I går stannade hennes globala promotionturné i Stockholm. Och Nöjesbladet träffade två kvinnor. Dels en vanlig brittiska som blev känd över en natt. Dels en kvinnlig motsvarighet till Indiana Jones. Den senare letar vanligtvis efter skatter i delar av världen ingen visste fanns. Brottas med tigrar och klättrar i lodräta berg.

Men Nöjesbladet tog med Lara Croft på en resa genom den svenska vardagen. Det skulle – som framgår av bilderna – visa sig bli hennes tuffaste match hittills. Och för Alison Carroll blev det en annorlunda dag på jobbet.