Helt oemotståndlig remaster-samling

SPELA

Multiplayer-betan är pinsamt opolerad – men resten av Homeworld står sig än idag

1 av 11

STRATEGI Återutgivningarna står spelvärlden upp i halsen just nu.

Få, om ens någon, har dock varit lika enkla att få ner som ”Homeworld: Remastered collection”.

”Borderlands”-studion Gearbox, som ligger bakom detta enorma kärleksbrev till Relic Entertainments pc-klassiker, hyllar serien med en nyförälskad tonårings återhållsamhet. Inte nog med att originalen från 1999 respektive 2003 återställts till fullt spelbart skick på moderna datorer – huvudnumret består här av två helt nya versioner av ”Homeworld” samt ”Homeworld 2” där allt ifrån gränssnitt till spelmekanik och grafik fått välbehövliga helrekonditioneringar.

Fötrollande vackert

Resultatet är två ”Remastered”-versioner av klassikerna som med bravur lyckas ta originalens eftertänksamma gameplay in i 10-talet. Här bygger man fortfarande skepp, samlar resurser och utkämpar rymdslag i skuggan av ens enorma moderskepp, men de ljusår mer pedagogiska menyerna gör nyversionerna till klart bättre spel. 

I det första ”Homeworld” försöker ens exilcivilisation hitta tillbaka till sitt hem, i det andra måste man fly från det. Men mest utmärkande för båda spelen – då som nu – är ändå känslan av att hela tiden vilja stanna upp och dröja sig kvar. Om inte för att de småputtriga rymdstriderna är så mysiga, så för att ”Homeworld”-titlarnas spelplaner – med rymdnattens färgsprakande nebulosor och glittrande stjärnformationer – är så förtrollande vackra.

Komiskt buggig beta

Multiplayer-betan som medföljer paketet lovar gott: den består av båda originalspelens ursprungliga flerspelardelar hopsatta till en enda, och innehåller massvis med förbättringar som skulle kunna tända gnistan i ”Homeworlds” avsomnade onlinescen.

Åtminstone i teorin.

I dagsläget är den nämligen nästan komiskt buggig och man får kallt räkna med att ägna lika mycket tid åt att vänta på med- och motspelare som kastas in och ut ur servrar som att faktiskt spela spelet. Även om Gearbox kallar det för en beta är det lätt att rynka på näsan åt hur hafsigt sammanställd just denna komponent är.

Men när resten av helheten är så frestande kan inte ens denna beska aptitretare hindra en från att tugga i sig ”Homeworld: Remastered collection” med hull och hår.

Jakob Svärd

ARTIKELN HANDLAR OM

Gaming