Svensk triumf på tv-spelgala i USA

SPELA

José González vann över Eminem och Rihanna

Foto: José González vann pris för bästa låt på den amerikanska tv-spelgalan Video Game Awards.

Svenske singer-songwritern José González tog igår hem priset för bästa låt på den stora amerikanska tv-spelgalan Video Game Awards.

Vilda västern-simulatorn ”Red dead redemption” är ett spel som ständigt överraskar. Efter att man har korsat gränsen till Mexico nästan halvvägs in i spelet dyker plötsligt svenske José González delikata stämma upp för att hålla en sällskap i den karga öknen.

Ett av spelets bästa ögonblick är ett faktum.

Spelvärldens Oscarsgala

Att González ”Far away” nu prisats som bästa låt i ett tv-spel på Spike's Video Game Awards är inte lika överraskande – han var favorittippad – men det tar givetvis inte udden av vinsten. Det är en oerhört stor bedrift. Spelgalan ses som motsvarigheten till filmvärldens Oscarsgala (även om den jämförelsen haltar en aning eftersom det är allmänheten som röstar fram vinnarna på VGA).

Konkurrens från Eminem

Bland de nominerade i samma kategori syntes även Eminem, Rihanna och Green Day, vilket sätter perspektiv på González triumf och verkligen åskådliggör vilket intryck ”Far away” gjort på spelarna. ”Red dead redemption” vann även galans stora pris, årets spel.

González framförde sin ballad på plats i Los Angeles, ett av få liveframträdanden det här året.

Nästa år ger sig dock José González ut på en längre Europaturné, tillsammans med Göteborg String Theory.

Jonas Högberg