Slutspelat för ”Guitar hero”

SPELA

Ett av 00-talets största pop-
kulturella fenomen nedlagt

Slash i supersuccén ”Guitar hero III: Legends of rock”.

”Guitar hero” läggs ned.

Det hälsar förläggaren Activision i ett pressmeddelande.

Det är bara drygt tre år sedan ”Guitar hero III: Legends of rock” sålde för över 1 miljard dollar. Totalt har spelserien sålt 25 miljoner exemplar.

Men sedan 2009 har det gått trögare. Spelarna tröttnade på nya utgåvor av det musikspel som på så kort tid blivit ett popfenomen. Fjolårets ”Guitar hero: Warriors of rock” fick ett ljummet bemötande av kritikerna och sålde knappt 1,5 miljoner exemplar – betydligt färre exemplar än Activision räknat med.

Tillverkningen upphör

Och nu väljer de alltså att lägga ned spelserien. De tänker dessutom sluta tillverka nya exemplar av de spel som redan finns på marknaden.

Så sent som i december sa Activision-chefen Eric Hirshberg att de visst tänkte satsa på ”Guitar hero”.

– Jag tror att kärnan i ”Guitar hero” fortfarande är relevant, sa Hirschberg till Eurogamer.

Det var då det.

”DJ hero” drabbas också

Activision meddelade under onsdagskvällen att hela musikdivisionen – inklusive ”DJ hero” – ska läggas ned och 500 jobb ska bort.

– Med tanke på stora licens- och produktionskostnader är det inte lönsamt att göra de här spelen baserat på den rådande marknaden, säger Eric Hirschberg nu.

Däremot ser det ut som att förläggaren kommer att fortsätta släppa nytt nedladdningsbart material – i första hand nya låtar – till spelen.

Musikspelen var inte de enda som drabbades. Activision har också beslutat att lägga ned utvecklingen av ”True crime: Hong Kong”.