Så är Playstation-mobilen

SPELA

Aftonbladet provkörde
spelmobilen i Barcelona

Playstation kliver in i mobilen.

Sony Ericsson nya spelmobil ger riktig Playstation-känsla – och spelutgivarna verkar vara med på noterna.

Foto: Aftonbladets Peter Pettersson provspelar Xperia Play.

BARCELONA. Igår kväll fick Aftonbladet snabbtesta Sony Ericssons nya Playstation-mobil Xperia Play.

Mobilen hade smygpremiär i ett reklaminslag under amerikanska fotbollens Superbowl. Men den filmen visade inte mycket.

När Sony Ericsson samlade världens mobiljournalister i Barcelona inför mobilmässan Mobile World Congress var det Playstation-mobilen som drog. De andra nya modeller man visade upp var det inget fel på. Men lika intressanta som världens första mobil som är certifierad för Playstation var de inte.

Många funktioner

Xperia Play är en fullmatad mobil i toppklassen även utan det utfällbara underredet som gör den till en spelkontroll. Den har en fyratumsskärm, senaste versionen av Googles Android – 2.3, som även går under kodnamnet Gingerbread – samt accelerometer, digital kompass, mediespelare, snabb mobildata och en åtta megapixels kamera med led-blixt.

När man skjuter ut underredet händer det saker. Tillsammans med två knappar på telefonens baksida ger det samma kontrollmöjligheter som på en spelkontroll till Playstation eller på en PSP.

Interna stridigheter

Känslan är bra när man håller i mobilen. Bilen i ”Asphalt adrenaline” följer med kontrollerna bra. Det enda man kan klaga på är att den är lite tung jämfört med andra mobiltelefoner. 175 gram är rätt mycket i klassen smarta mobiler. Fast å andra sidan är tyngden rätt bra när man spelar. Bilden är också bra. Upplösningen är 480 gånger 854 pixlar, med en maximal uppdateringshastighet på 60 bildrutor per sekund.

Den nya spelmobilen kommer med sex spel förinstallerade – Bruce Lee-spelet ”Dragon warrior”, rymdspelet ”Star battalion”, bilspelet ”Asphalt adrenaline”, ”The Sims 3” och ”Fifa 2010”. ”Fifa 2010” till Xperia Play är en specialversion – den första som klarar multiplayer via trådlösa wifi-nät. Dessutom finns klassiska ”Tetris” med bland spelen som ingår.

Det har talats om en spelmobil från Sony Ericsson ända sedan bolagen gick samman 2001. Men av olika skäl har det inte blivit någon. Cheferna på Sony Ericsson säger det inte rakt ut, men Playstation-gänget på Sony har inte varit lika entusiastiska inför en tanken på en spelmobil.

Lär kosta 5000–6000

Nu har man gett med sig och Sony Ericsson har fått med sig många spelutvecklare till den nya plattformen.

– Hittills har vi 20 olika spelutgivare som är med. Bland den finns stora utgivare som EA, Gameloft, Digital Leisure med flera, säger Dominic Niel-Dwyer, produktansvarig för modellen internationellt.

Xperia Play kommer att finnas ute i butikerna redan i mars. Då kommer 50 speltitlar finnas att köpa och ladda ned från Android Market.

– Vi räknar med att det kommer att komma till nya varje vecka därefter, säger Dominic Niel-Dwyer.

Spelen kommer att kosta mellan 50 och 100 svenska kronor styck. Exakt hur mycket själva spelmobilen kommer att gå på är inte klart. Men den lär hamna i det övre prissegmentet vilket betyder 5000–6000 kronor utan subventioner från mobiloperatören.