Nintendo går back med sex miljarder

SPELA

Speljätten går mot första helårsförlusten – på 30 år

Foto: SORGEBARNET Försäljningen av Nintendo 3DS har gått trögare än väntat. Därför tvingades Nintendo sänka priset betydligt tidigare än planerat.

Nintendo redovisar en rejäl förlust i sin senaste ekonomiska halvårsrapport.

Speljätten är nu dryga 6 miljarder kronor fattigare.

Något som också innebär att företaget kan komma att redovisa sin första helårsförlust på 30 år.

Nintendo genomgår en tuff period just nu. Deras ekonomiska halvårsrapport, som sträcker sig från april till september, visar på en förlust motsvarande sex miljarder kronor, rapporterar Bloomberg.

Spelföretaget anser att det är spelkonsolen 3DS haltande försäljningssiffror och de svaga valutorna i Amerika och Europa som är de huvudsakliga skälen till deras bistra tider.

Dystra tongångar

Den japanska yenen är rekordstark nu, vilket slår mot det Kyoto-baserade företaget som får ungefär 80 procent av sina inkomster från den västerländska marknaden.

Tidigare har Nintendo trott sig kunna göra ett starkt andra halvår, tack vare julhandeln, och ändå redovisa en positiv helårsrapport nästa år, men nu är det andra tongångar. Det som förväntats bli 170 miljoner kronor i vinst har förvandlats till 170 miljoner kronor i förlust, om deras beräkningar stämmer. Blir det så är det första gången på 30 år som Nintendo redovisar en helårsförlust.

3DS säljer i takt med DS

– Vi skär ner på våra kostnader stadigt och planerar att släppa många stora titlar efter varandra för att råda bot på situationen, sa Nintendos vd Satoru Iwata på en presskonferens i Osaka.

Och kanske är saker och ting på väg att vända. Nintendo avslöjade nämligen även att 3DS sålt 6,68 miljoner enheter från releasen fram till sista september, vilket är ungefär lika många som Nintendo DS sålde under sitt första halvår, enligt Eurogamer. Skillnaden är förstås att den sistnämnda konsolen lanserades i Europa först fyra månader efter releasen i USA.

Jonas Högberg