’Huvudtransplantationen är en hemlig reklamkupp’

avJonas Högberg

SPELA

Menar att sensationella ingreppet är ett pr-jippo – för nya storspelet

1 av 3

Medier världen över har rapporterat att världens första huvudtransplantation är nära förestående.

Men nu har konspirationsteoretikerna vaknat och höjt ett varnande finger. Enligt dem kan det hela nämligen vara ett marknadsföringsjippo – för spelet ”Metal gear solid V”.

Foto: Annika af Klercker
Hideo Kojima.

Den senaste veckan har världspressen rapporterat om att den italienske doktorn Sergio Canavero ska utföra en huvudtransplantation på den dödligt sjuke ryssen Valery Spiridonov.

Men är det verkligen sant?

Gamers på spelforumet Neogaf har de senaste dagarna samlat ”bevis” för att den uppseendeväckande nyheten i själva verket har fejkats av spelskaparen – samt flitige skämtaren – Hideo Kojima.

Senare i år släpps Kojimas nya spel ”Metal gear solid V: The phantom pain” – och många tror nu att en huvudtransplantation är en del av spelets story.

Pekar ut ”sammanträffanden”

Konspirationsteoretikerna pekar bland annat på att dr Canavero är misstänkt lik en doktor som medverkar i spelet. En annan sak som skulle tala för en koppling är att Canavero avslöjade sin kirurgiska procedur två dagar efter att ”Metal gear solid V” utannonserats. Att ingreppet döpts till ”Gemini” och att det i ”Metal gear solids” universum finns Gemini-soldater med cybernetiska huvuden är ännu ett ”sammanträffande” som pekas ut.

Neogaf-skribenterna har dessutom tittat närmare på den bok Canavero skrivit, ”Head transplantation and the quest for immortality”, och reagerat på två kapiteltitlar: Heaven och Frontier. ”Metal gear solid”-karaktären Big Boss har genom åren skapat två privata militära organisationer som heter Outer Heaven och Militaires Sans Frontières.

Patienten: en spelutvecklare

Att tre av kapiteltitlarna har utropstecken menar vissa är en annan hänvisning. När spelaren blir upptäckt av soldater i ”Metal gear solid”-spelen visas ett utropstecken över deras huvuden.

Mannen vars huvud ska transplanteras, Valery Spiridonov, jobbar enligt Xing som spelutvecklare, vilket givetvis blivit ännu en del av ”bevisföringen”.

”Får lämna branschen”

2010 ska Hideo Kojima ha sagt så här om ”Metal gear solid V”:

– Mitt nästa projekt kommer utmana en viss sorts tabu. Om jag klantar mig kommer jag antagligen få lämna spelbranschen. Men jag vill verkligen inte missa den här chansen. Jag fyller 47 i år. Det har gått 24 år sedan jag började göra spel. Idag fick jag en allierad som gladeligen vill stödja mig i det här, trots risken. Det är visserligen bara en person. Men det är en början.

Frågorna som nu ställs av Kojimas fans är många. Är huvudtransplantationen helt och hållet fejk eller är den en del i en viral kampanj för det kommande ”Metal gear solid”-spelet? Om det är det senare, har Hideo Kojima gått över en gräns? Är det därför han ryktas ha fått sparken från spelstudion Konami?

Eller är det hela en malström av vilda och galna konspirationsteorier?

ARTIKELN HANDLAR OM

Gaming