”Wii U är för annorlunda”

Publicerad:

Döms ut av analytiker

Är Wii U, Nintendos kommande konsol, för ”annorlunda” för sitt eget bästa?

Branschexperten Michael Pachter tror det, och att det är få tredjepartsutvecklare som kommer att vilja släppa spel till konsolen.

Vilket, i sin tur, skulle leda till en medioker hårdvaruförsäljning.

Wii har sålts i 95 miljoner exemplar världen över. Det är svårt att kalla Nintendos konsol för något annat än en succé.

Men samtidigt som själva hårdvaran sålt som smör i solsken så har det släppts få intressanta spel till konsolen. Anledningen är den rörelsekänsliga kontrollen och den bristande processorkraften. Tredjepartsutvecklare som enkelt kan släppa samma spel till Xbox 360, Playstation 3 och pc tvingas göra specialversioner av sina spel till Wii. Därför har många med tiden valt att inte släppa några spel alls till Nintendos konsol.

”Medioker försäljning”

Michael Pachter, branschanalytiker på Wedbush Securities, tror att Wii U kommer att lida av samma problem.

– Nintendo måste sluta leva i det förflutna under 2012, säger han i en intervju med Industry Gamers. De har haft en hel del framgångar sedan 1985 genom att skapa egen hårdvara och stödja den med egen mjukvara. De fick ett stort stöd från tredjepartsutvecklare eftersom deras hårdvara hade en så pass stor publik. Jag tycker att de är lite för självsäkra i sin tro på att om de bygger den så kommer tredjepartsutvecklarna att stödja den, och jag tror inte att det kommer hända med Wii U.

– Genom att försöka vara ”annorlunda” med kontrollen så har de gjort det extra svårt för utvecklarna – som ännu inte vet om Wii U i slutändan kommer att stödja en eller flera kontroller. Nintendo har gjort manicken så pass annorlunda att de nästan kan räkna med ett svagt tredjepartsstöd när konsolen släpps, vilket i slutändan kommer leda till en medioker hårdvaruförsäljning.

Tänker i nya banor

– De borde sluta förlita sig på den strategi som har tagit dem så här långt, eftersom det verkar som att den inte fungerar längre. Jag tror att lösningen för Nintendo är att leta efter nytt ledarskap utanför företaget inom områden som digitala nedladdningar, ett användarvänligt online-gränssnitt och multiplayerspelande.

Kanske har Nintendo redan börjat tänka i andra banor. De senaste veckorna har rykten cirkulerat om att spelföretaget planerar en App Store-liknande tjänst till Wii U, och att man ska satsa på e-böcker och serier till konsolen.

Även andra analytiker som Industry Gamers pratat med kritiserar Nintendo. Bland annat sågas den tidiga, och ganska kryptiska, utannonseringen på E3-mässan i somras.

– De blottade sina planer för konkurrenterna och gav upphov till fler frågor än de besvarade. Förmodligen bromsade det även in Wii-försäljningen med omkring 25 procent, säger David Cole på DFC Intelligence.

Jonas Högberg

Publicerad: