– ”Minecraft” är det bästa spelet de senaste tio åren

SPELA

Legendariske spelskaparens
hyllning till Markus Persson

HYLLAT SVENSKSPEL ”Minecraft” fortsätter väcka förundran världen över.

Om erkände ”Fable”-skaparen Peter Molyneux får välja är det ett svenskt spel som är det bästa spelet det senaste årtiondet.

Hyllningarna till Markus Perssons ”Minecraft” vill inte ta slut. Som svensk är det kanske lätt att tro att vi överdriver det legoliknande spelets storhet, men det är snarare tvärtom. Internationella medier, stora prisgalor och prominenta spelutvecklare turas om att höja det till skyarna.

”Oerhört inspirerande person”

En av världens mest framgångsrika spelproducenter, Peter Molyneux, känd för bland annat ”Fable”-serien, ”Black & white”-spelen och klassiska ”Populous”, går steget längre i sitt beröm. ”Minecraft” är det senaste årtiondets bästa spel, enligt Molyneux.

– Vad som är så briljant med det – och jag har träffat Markus och han är en oerhört inspirerande person – är att han gjorde allt på egen hand, och jag tycker att det är helt fantastiskt, att han inte behöver utgivarna och marknadsmänniskorna, sa Molyneux i en intervju med IGN.

Spelar ”Minecraft” med sonen

Vidare berättade Molyneux att han lyckades krascha sin ”Minecraft”-server när han och hans son spelade. I ett försök att få lite mer sällskap skickade de ut ett Twitter-meddelande vilket på bara några minuter genererade i så pass många som hoppade in i deras spelomgång att servern packade ihop.

Peter Molyneux fick tidigare i år det prestigefyllda brittiska BAFTA-priset för sina samlade verk och sin livsgärning i spelsammanhang, och gjorde därmed Shigeru Miyamoto (”Super Mario bros”) och Will Wright (”The sims”) sällskap på toppen.

Vem Molyneux tror är näst på tur att prisas i spelvärlden? Markus Persson, så klart.

Följ Spela!

Vill du också ha koll på när vi publicerat nya recensioner, förtittar, krönikor och reportage?

Du kan följa Spela på både Twitter och Facebook.

Följ oss på Twitter här!

Följ oss på Facebook här!

Jonas Högberg