Dice öppnar studio i LA

SPELA

Battlefield-utvecklaren expanderar – vill nå fler talanger

1 av 4

Svenska spelföretaget Dice växer så det knakar.

Nu öppnar man en ny studio i Los Angeles.

– Det går väldigt, väldigt bra för våra produkter nu, säger general managern Karl Magnus Troedsson.

Karl Magnus Troedsson

Sveriges största spelföretag blir ännu större. Inte nog med att Stockholmsstudion Dice beräknas anställa ytterligare ett femtiotal människor i år – nu öppnar man ett helt nytt kontor i Los Angeles.

Och får man tro ”Battlefield”-studions general manager Karl Magnus Troedsson så är det här bara början.

– Vi har vuxit väldigt mycket i Stockholm, vi rekryterade mer än 90 personer förra året och vi kommer fortsätta växa under detta året också, säger han till Spela. Vi kommer antagligen växa upp till 400 personer, vi är väl ungefär 350 idag. Men det räcker inte. Vi behöver värva mer duktiga människor. Och därför har vi tagit beslutet att öppna upp i Los Angeles. Där finns väldigt mycket duktiga människor. Inte bara duktiga människor som jobbar på andra bolag utan även andra människor som vi känner idag. Det finns lite av en utvecklarcommunity där borta med många svenskar som flyttat dit över åren. Men det är ju inte så att vi bara ska ha svenskar där, vi ska bygga en amerikansk studio, men under Dices flagg, så att säga.

”Växer både i LA och Stockholm”

Vad betyder öppnandet av LA-studion för Dice i Sverige?

– Den största skillnaden är möjligheter att göra det vi ska göra, du har ju säkert läst att vi ska ta oss an att göra

...

Precis.

– Och självklart måste vi ha fler talangfulla spelutvecklare för att kunna göra det, även om vi inte på något sätt gått ut och sagt vad det är vi ska göra än. Så den största skillnaden från folk här i Stockholm är att vi har möjlighet att bygga de fantastiska spel vi drömmer om att göra. Det är en skillnad, men så finns det ju mer långsiktiga planer också. Vissa kanske vill göra en karriärsplanering och så drömmer de om att flytta till Los Angeles om något år, jobba där ett par år och sedan flytta hem igen. Det finns ju ökade möjligheter för den typen av utbyte också. Men bara för att poängtera – vi kommer ha en fortsatt tillväxt i Stockholm, det är inte så att vi flyttar tillväxten till LA, utan det här är en accelererad tillväxt. Vi kommer växa på båda ställen.

Både ”Battlefield” och ”Star wars”

Är det viktigt för er att finnas där borta eftersom stora delar av er konkurrens finns där också? Jag tänker på Treyarch och Infinity Ward.

– Att de finns där är inte den första och största anledningen till att vi startat upp där borta för det finns ju väldigt mycket talang på andra studios, det är ju ett centrum för duktiga spelutvecklare och framgångsrika spelföretag. Men visst är det en anledning till att vi flyttar dit, det är ju ingen hemlighet att Dice specialiserat sig på så kallade förstapersonsspel. Det finns ju mycket kunskap om det där, både hos våra direkta konkurrenter... Så det är klart att det är en baktanke hos oss att vi vill plocka några av de bästa därifrån om de är intresserade av att komma och jobba för oss.

Den mystiske twittraren Superannuation, känd för sin osvikliga förmåga att rota upp klassificerad information, hävdar att den nya studion kommer jobba på ett ”Star wars”-spel, men det är inget som Troedsson vill bekräfta.

– Jag kan inte berätta exakt idag vad de ska jobba med. Det kommer vara så här, kom och jobba på Dice, antingen i Stockholm eller i LA, och då kommer det finnas möjligheter att jobba både på ”Battlefield” och ”Star wars”.

Jonas Högberg