Spela

Psykolog uppmuntrar ”Minecraft”-spelande

Av: 

Jonas Högberg

SPELA

En timmes spelande per dag nyttigt för barn

Har du barn som inte spelar tv- och datorspel?

Se till att de börjar ögonaböj.

Ny forskning visar att en timmes spelande om dagen gör barn gladare, mer sociala och mindre hyperaktiva.

Ett äpple om dagen håller doktorn borta, sägs det.

Men kanske är tv-spel en lika effektiv medicin.

En ny studie från Oxfords universitet, som har undersökt 5000 barn i åldrarna 10–15, visar att en dryg timmes spelande om dagen inte bara lyfter humöret utan även gör barn mer sociala och mindre hyperaktiva.

Betydande rön

Forskningen har presenterats i vetenskapsjournalen Pediatrics. Där står också att läsa att de barn som spelade mer än tre timmar om dagen visade sig vara de som mådde sämst.

Andrew Przybylski, psykologen som lett studien, säger till BBC att rönen är betydande – även om andra faktorer, som barnens familjeförhållanden, spelar en större roll.

”Mer nyanserad ståndpunkt”

– I polariserade forskningssammanhang som det här, där vissa tror att spel har en positiv effekt och andra tror att de kan leda till våldsamt beteende, så kan den här forskningen visa sig erbjuda en ny, mer nyanserad ståndpunkt, säger Przybylski.

Studien fokuserade inte på specifika spel, men i en intervju med WebMD passar Przybylski på att dela med sig av några speltips.

– Den tidigare forskning som jag och andra forskare genomfört antyder att öppna sandlådespel som ”Minecraft”, ”Sim City” och ”Kerbal space program” är bra val.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut!

Webhallen

Publisert: