Spela

Nintendo ville göra manga-Harry Potter

Av: 

Jonas Högberg

SPELA

Japaniserade tolkningen kunde ha stoppat filmerna

Harry Potter med jätteögon och skarpt tecknade konturer?

Det hade kunnat bli verklighet om Nintendo fått sin vilja igenom i slutet av 90-talet.

Och om de lyckats hade det också kunnat förhindra filmsviten baserad på böckerna från att släppas.

1998 släppte Nintendos amerikanska utvecklarteam allt de höll på med för att ta fram en pitch till författaren JK Rowling. Rättigheterna till världens kanske mest populäre trollkarl skulle säljas – och speljätten ville desperat göra ”Harry Potter”-spel.

Kunde ha stoppat filmerna

Enligt sajten Unseen 64, som pratat med en före detta anställd på Nintendo, är det troligt att ”Harry Potter”-filmerna inte blivit av om Nintendo fått rättigheterna – eftersom dessa gällde alla former av adaptioner.

Spelföretaget utvecklade två prototyper, en för ett äventyrsspel i tredjepersonsvy, en för ett renodlat quidditch-spel. Planen var att basera nya spel på varje ny bok Rowling släppte.

”Försökte säga ifrån”

Men kanske var det Nintendos egna chefer som i slutändan sänkte spelstudions chanser. Unseen 64:s källa säger att man till en början fokuserade på en visuell stil som påminde om den första bokens omslag. Men efter ett tag fick Nintendos ledning en annan idé.

– Jag hade läst citat från JK Rowling där hon uttryckligen sagt sig vilja hålla fast vid det brittiska i böckerna, och därför stretade jag emot när jag tvingades förändra mina första designförslag och göra estetiken mer mangalik och japansk. Jag försökte säga ifrån, men min chef insisterade.

Nintendo förlorade som bekant striden om rättigheterna, som istället gick till Warner Bros för en miljon pund. WB kontrakterade sedan Electronic Arts att göra ”Harry Potter”-spel.

ANNONS EXTERN LÄNK

REA hos Åhléns – upp till 50 % på kläder och inredning!

Åhlens

Publisert: