Spela

Fnatic vann en dramatisk final

Av: 

Michael Gill

SPELA

Det bjöds på tung dramatik i en helsvensk final i ”Counter-strike”-turneringen på Dreamhack Winter 2011. Det avgjordes först efter förseningar, tre jämna kartor och ett par individuella topprestationer.

Counter-strike är spelet som ägt online-scenen i snart ett och ett halvt decennium – men som många tror är på väg att dö ut. Under helgens Dreamhack-tävlingar i Jönköping fanns det inte mycket som talade för det.

Lions övertygade

Trots att svenska storhoppet SK Gaming, som vann Dreamhacks sommarturnering i år, slogs ut tidigare i turneringen fanns det gott om chanser för hemmafansen att få jubla. Lions, med spelare som bland annat Niklas ”Niko” Johansson, gick övertygande genom både grupp- och slutspel. För att ta sig till finalen blev de bland annat tvungna att slå ut ukrainska topplaget Na'vi. Samtidigt visade det tredje svensklaget Fnatic upp imponerande spel – bland annat genom att vända ett underläge mot tyska Mousesports i semifinalen.

Blev dramatiskt

Lions och Fnatics finalmöte var upplagt för att bli känslosamt. Under det senaste året har det uppstått stor spelarturbulens på den svenska scenen – och framför allt mellan dessa båda lag. Två av de spelare som utmärkte sig allra mest under Dreamhack-tävlingarna har i princip bytt plats med varandra. Richard ”Xizt” Landström gick från Lions till Fnatic, och Rasmus ”Gux” Ståhl gjorde den omvända resan. Och dramatiskt blev det – men dramatiken utspelade sig på spelplanen snarare än bakom kulisserna. I tre raka, relativt jämna kartor bjöd svensklagen stundtals på storspel.

Åtta raka rundor

Lions försvarade starkt på förstakartan, ”Nuke”, och tvingade Fnatic att spela med kniven mot strupen på efterföljande ”Dust 2”. En kartvinst var ledde till en tredje och avgörande karta, ”Tuscan”. Efter att Fnatic vunnit den inledande pistolrundan, samt den efterföljande, som försvarare rasade spelet fullständigt ihop. Lions plockade hem åtta raka rundor innan Fnatics lagledning signalerade för time out. Ett avgörande beslut. Efter avbrottet vann Fnatic de tre kommande rundorna och hade fortfarande en teoretisk chans att ta hem det. Och efter sidbytet dominerade de totalt. Efter åtta raka rundvinster lyckades Lions ta tre egna innan Fnatic vann ytterligare tre och avgjorde finalen. Matchen vanns till stor del tack vare den danske spelaren Michael ”Friis” Jørgensen, som spelade i princip felfritt under sista kartans andra halva.
En helsvensk och härligt dramatisk final på en trevlig turnering ger kritikerna fel. ”Counter-strike”-scenen är inte död, tvärtom känns den mer levande än på länge.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert: