Playstation Network Sonys svar på Xbox Live

SPELA

Nyheter inför releasen av Playstation 3

Europa får vänta.

Som bekant.

Men i USA släpps Playstation 3 redan den 17 november.

På mässan PS3 Gamers' Day 2006 i San Francisco i natt lyfte Sony på skynket för ett flertal uppgifter som tidigare varit otydliga.

Här är godbitarna.

Basenheten

I startpaketet, som säljs i varianter med hårddiskar om antingen 20 eller 60 gigabyte, ingår:

* En trådlös handkontroll med gyrofunktion (handkontrollen har enligt uppgift 30 timmars batteritid per laddning och den trådlösa mottagningen ligger på 20 meter).

* Strömkabel

* USB-sladd

* Nätverkssladd

* AV-kabel

Extraprylar

Förutom det som ingår i startpaketet kan man köpa extra handkontroller för 50 dollar styck, och en adapter för att använda sina gamla Playstation 2-minneskort till Playstation 3 (15 dollar). I december släpper man även en fjärrkontroll till Bluray-spelaren, för 25 dollar.

Online

Playstation Network är Sonys svar på Microsofts onlinevärld Xbox Live. Här kan man möta andra spelare online från hela världen, men till skillnad från Xbox Lives abonnemangskostnad, så hävdar Sony att deras nätbaserade speltjänst kommer vara gratis. Relasetiteln ”Resistance: Fall of man” kommer till exempel tillåta 40 spelare att mötas samtidigt.

Playstation Store är en virtuell handelsplats där man kommer kunna köpa demos, uppgraderingar och tillbehör, eller hela spel – alltså liknande Xbox Live Marketplace. Spelen kommer kosta runt 15 dollar, uppgraderingarna blir något billigare. Till skillnad från Marketplaces poängkortssystem fyller man på Playstation Store en virtuell plånbok med pengar, som föräldrar till spelande barn även ska kunna reglera, som ”veckopeng”.

På Playstation Store går det även att köpa klassiska Playstation One-titlar, som blir kompatibla med såväl Playstation 3 som PSP.

Playstation 3 kommer fungera som browser för att surfa på nätet, med möjlighet att koppla in ett USB-tangentbord och även surfa med flera fönster öppna samtidigt.

Media

Playstation 3 kan, liksom Xbox 360, kopiera musik från cd-skivor till systemet. De som äger en PSP kommer dessutom kunna lyssna på samma musik trådlöst via Playstation 3.

Gränssnittet, som till stor del påminner om samma meny som PSP, ingår även mediakategorier som video, foto, online och vänlista.

Releasetitlarna

När Playstation 3 släpps i november kommer det med 21 spel. Observera dock att denna lista kan komma att ändras då konsolen kommer till Europa i mars. Spelen beräknas kosta 60 dollar i USA. Dessutom meddelades det att Electronic Arts, världens största spelhus, jobbar på ett trettiotal titlar till Playstation 3.

Titlarna som släpps i november är:

Genji: Days of the Blade

NBA 07

Resistance: Fall of Man

Blazing Angels: Squadrons of WWII

Call of Duty 3

EA Sports Fight Night Round 3

The Elder Scrolls IV: Oblivion

F.E.A.R.

Full Auto 2 Battlelines

Madden NFL 07

Marvel Ultimate Alliance

Mobile Suit Gundam: Crossfire

NBA 2K7

NHL 2K7

Untold Legends: Dark Kingdom

Ridge Racer 7

Tiger Woods PGA Tour 07

Sonic the Hedgehog

Need for Speed Carbon

Tony Hawk's Project 8

Tom Clancy's Rainbow Six Vegas

Läs mer

Kristofer Ahlström