Spela

– Diablo III är gambling

SPELA

Nu kan Blizzards uppföljare bannlysas helt i Sydkorea

”Diablo III” har stött på oväntade problem i Blizzard-frälsta Sydkorea.

Nu riskerar spelet att inte få säljas i landet över huvud taget.

Anledningen: det vida kritiserade auktionshuset.

Finns det element i ”Diablo III” som gränsar till spel och dobbel? Det är något som just nu debatteras av sydkoreanska myndigheter.

Det är det efterlängtade spelets auktionshus som dragit blickarna till sig, skriver Koreatimes. I Sydkorea är spel om pengar olagligt. En speciell kommitté granskar sedan mitten på 2000-talet alla möjliga sorters produkter, och det är denna som bestämmer huruvida enskilda spel får säljas i landet. Mycket talar för att ”Diablo III” kommer få nobben.

Kan vara hasardspel

Aktionshuset är uppdelat i två olika delar – en där spelets egen valuta används, och en där man kan använda riktiga pengar för att köpa på sig föremål och vapen som andra användare har hittat i spelet. Och eftersom det är slumpen som bestämmer vilket föremål eller vapen spelarna hittar på sina äventyr, anser de sydkoreanska myndigheterna det vara en form av hasardspel att kunna sälja dem vidare.

”Investerar bara sin tid”

Blizzards vd Mike Morhaime förstår dock inte resonemanget.

– Vi har hört att det spekuleras i huruvida man kan jämföra byten av föremål med någon form av hasardspel, men sådana typer av spel förutsätter att man riskerar något för att vinna något annat, sa Morhaime på en presskonferens i Seoul. I ”Diablo III” riskerar man ingenting. Man investerar bara sin tid. Det är en viktig skillnad.

Att Blizzard väljer att inkorporera ett eget auktionshus i spelet menar Morhaime är ett sätt att stävja svarta marknaden-handeln som han anser använda sig av ett ”skrupelfritt beteende och bedrägeri”.

Jonas Högberg

ANNONS EXTERN LÄNK

Måndagens hetaste match på Oddset: Sverige–Polen. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Spela