Dreamhack Winter större än någonsin

SPELA

Svenska datorfestivalen fortsätter expandera

1 av 3 | Foto: Datorfestivalen Dreamhack Winter slog nya rekord i år. (Obs: arkivbild)

Dreamhack blir bara större och större.

Datorfestivalen slog en rad rekord när vinterupplagan gick av stapeln i Jönköping.

Årets Dreamhack Winter var en succé – som slog rekord efter rekord. 22 810 unika besökare var på plats på Elmia i Jönköping, varav 17 403 kopplade upp sig på nätverket. Det gör Dreamhack Winter till det största Dreamhack-evenemanget någonsin.

Och det gäller även publiken som följde evenemanget på nätet. På streamingsajten Twitch startades 13,8 miljoner Dreamhack-strömmar, och hela 2,8 miljoner unika tittare kollade in de olika tävlingarna under festivalens gång.

”Allt pekar på tillväxt”

Enligt pressansvarige Fredrik Nyström kommer Dreamhack att fortsätta att växa under 2014. Just nu håller man på att bygga en tv-studio i södra Stockholm för att kunna vidareutveckla produktionen.

– Vi har fler evenemang planerade än någonsin tidigare. Allt pekar ju på fortsatt tillväxt. Sedan är vi väldigt ödmjuka när vi går vi in i allt vi gör och försöker anpassa oss till vad våra kunder efterfrågar, säger Nyström till Spela.

Lockade världsstjärnor till Sverige

Hur ser intresset från utlandet ut?

– Det ser bra ut. Vi har under väldigt många år provat olika varianter, tidigare har vi tillsammans med partners organiserat kval där spelarna reste till Dreamhack. Under senare år har vi fördjupat det samarbetet med lokala partners i Spanien, Rumänien och nu även Ryssland inför 2014.

Dreamhack har länge varit ett av världens absolut mest prominenta e-sportevenemang, med tävlingar i bland annat ”Starcraft II” och ”Super street fighter IV”. Och det råder inget tvivel om Dreamhacks dragningskraft i e-sportvärlden.

– Talangen som var på plats under Dreamhack Winter har aldrig varit större, menar Nyström. Och det gäller alla fronter, alla turneringar. Det fanns världsspelare överallt.