Skate 3

SPELA

Tony Hawk är så bortglömd att hans eget ansikte skulle kunna sitta som efterlysningsbild på mjölkpaketen han en gång i tiden gjorde reklam för.

Men han är inte ensam. Titta på fotbollsspelen som exempel. Länge var ”Pro evolution soccer” det givna valet för bollkonnässörer – nu håller alla ”FIFA” som kvalitetsledaren. På samma sätt gick ”Skate” direkt från David- till Goliat-roll, trots att marknaden dittills dominerats av Tony Hawks digitala rullbrädeimperium.

Jag ställde en gång rentav frågan till skateproffset Paul Rodriguez, som varit med i både ”Tony Hawk”- och ”Skate”-spelen, om vilket som var bäst och han var helt på ”Skate”-seriens sida (2009 års ”Tony Hawk: Ride” utsågs för övrigt till årets sämsta spel av Games Radar).

Men medan ”Tony Hawk”, främst genom ”THUG”-undertiteln, försökte utmåla brädåkare som rebelliska och anarkistiska så mäts framgången i ”Skate 3” enbart genom att casha in och kränga brädor. Detta gör man genom att klara de utmaningar som går att hitta runtom i staden – hur väl du genomför dem avgör hur många brädor du säljer. Ett gäng nya trick (kanske lite väl många) och ett imponerande onlineläge senare så har du en uppföljare.

Att det är det bästa spelet hittills i serien har ärligt talat mest med föregångarnas förarbete att göra. ”Skate 3” lever som det lär: cashar in.

Kristofer Ahlström