Spela

Kickstarter-succé – för VR-glasögon

SPELA

Framstående utvecklare tokhyllar nya Oculus Rift

Oculus Rift
Oculus Rift

Virtual reality var superhett på 90-talet, men har gått i stå sedan dess.

Nu håller amerikanen Palmer Luckey på att blåsa liv i den tidigare så bespottade tekniken igen.

Hans VR-glasögon har hyllats närmast unisont i spelvärlden den närmaste tiden.

Det har varit tyst om virtual reality i spelvärlden väldigt länge. Men nu kan 90-talsflugan vara på väg tillbaka.

Ett VR-headset, specifikt designat för spel, håller nämligen på att tas fram för kommersiellt syfte. Utrustningen går under namnet Oculus Rift.

En tidigare version av glasögonen fick stor uppmärksamhet när de premiärvisades på spelmässan E3 tidigare i sommar av ingen mindre än teknikgurun John Carmack, som hade förberett en virtual reality-version av ”Doom 3”.

– Det finns många coola prylar, men jag lovar att du aldrig sett något som liknar det här, skrev MSNBC.

– Rift kan vara det närmaste vi kommit ”Star treks” holodeck, menade Gamespy.

Styr kameran med huvudet

Oculus Rift innehåller rörelseteknik som gör att spelaren som bär glasögonen kan vrida och vända på sitt huvud för att vrida och vända på kameran i spelet. Synfältet är dessutom extremt breddat, att jämföra med en Cosmonova-visning.

Nu har glasögonens skapare Palmer Luckey och hans företag Oculus startat en insamling på Kickstarter för att kunna tillverka och skeppa utvecklingsenheter till spelföretagen. Luckey säger i sin Kickstarter-video att tekniken funnits ett tag, men varit alldeles för dyr för kommersiellt syfte. Han hoppas själv kunna ändra på det.

Hyllas av Valve

En hel rad digniteter från spelvärlden stödjer redan Luckeys projekt, bland annat Epic Games Cliff Bleszinski och Valves Gabe Newell.

De som donerar 275 dollar får en omonterad prototyp medan 300 dollar eller mer garanterar en mer färdig produkt. Luckey menar dock att det är långt kvar tills glasögonen kan börja säljas i butik.

Målet på 250 000 dollar (drygt 1,6 miljoner kr) nåddes redan första dagen. I skrivande stund är insamlingen uppe i 807 000 dollar (ungefär 5,4 miljoner kr).

Jonas Högberg

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Spela