Vill se e-sport som OS-gren

SPELA

Sonys hyllar spelen – och sågar dagens OS-grenar

Foto: ”Street fighter X Tekken”

Den olympiska elden har precis falnat.

Men redan har det börjat talas om framtiden för OS.

Och hur den kan komma att innehålla tv- och datorspel.

E-sport har växt sig större och större de senaste åren. Tusentals och åter tusentals spelar spel som ”Starcraft II”, ”Street fighter IV” och ”League of legends” mot varandra under organiserade former i populära och passionerat emotsedda tävlingar. Den 15–16 september intar ”Starcraft II”-VM Globen, bara för att ta ett aktuellt exempel.

I takt med det ökade intresset har också röster höjts för att ge elektroniska spel en större status. Vissa menar till och med att det är dags att ge tv- och datorspel utrymme i – OS.

Spel hör hemma på OS

Spelsajten Kotaku har listat flera skäl till att spel bör ges plats i de olympiska spelen, samt ett par anledningar till att det inte bör ske. Det tekniska kunnandet som spelarna uppvisar, e-sportens popularitet och behovet av snabba reflexer är några av poängerna på pluskontot, medan det faktum att e-sport inte stödjs av ett internationellt förbund och att spel inte är lika fysiska som många vanliga sporter är saker som ligger förslaget i fatet.

Seth Killian, Sonys expert på fightingspel och en veteran i e-sportsammanhang, säger att det inte är något snack om saken – spel hör hemma på OS.

– Det är lätt att fastna i semantiska frågor som vad som utgör en sport, men jämfört med många, många existerande grenar så är fightingspel tusen gånger mer konkurrenskraftiga, mer nyanserade, mer jämlika, och en på det stora hela bättre reflektion av mental och fysisk prestation, säger Killian till Kotaku.

”Vore en fantastisk boost”

Speldesignern Chris Hecker menar å andra sidan att spel fortfarande har en kanske alltför stor barriär att överbrygga: åskådarvänligheten. Hecker tror till exempel inte att ”Starcraft II” någonsin kan uppfattas lika självklart som den fysiska sporten gör av den stora publiken.

Aftonbladets e-sportexpert Michael Gill hymlar inte med sina sympatier i frågan.

– Det vore ju en fantastisk boost för e-sporten att få tas upp som OS-grenar, ett erkännande om något. Sedan känns det som att det finns en hel del problem som måste lösas också – inte bara organisatoriskt.

Jonas Högberg