Uppföljaren till Farm- ville slår nya rekord

SPELA

Storsuccé för Cityville

Skaparna bakom Facebook-spelet ”Farmville”, Zynga, har skapat ännu en megahit. ”Cityville” är det snabbast växande spelet någonsin.

Det går inte att förneka Facebook-spelens till synes omåttliga popularitet. Speciellt de spel som utvecklas av Zynga. ”Farmville”, spelet som låter dig råda om en bondgård, spelas av 55 miljoner människor i nuläget.

Och nyligen avslöjade Gamesbeat att uppföljaren ”Cityville” på bara 12 dagar nått 26 miljoner användare – vilket gör det till det snabbast växande spelet någonsin. Så är också Zynga mästare på marknadsföring.

222 miljoner Zynga-spelare

– Det här känns roligt, sa Zyngas vicepresident Mark Skaggs. Det här är precis som att återuppleva allt det roliga och spännande med ”Farmville”-släppet. Vi sjuder av energi inför våra kommande utmaningar.

”Cityvilles” succé är ytterligare ett bevis på att Zynga har en närmast magisk fingertoppskänsla. Spelföretaget är känt för att hålla järnkoll på sina spelare och deras behov för att sedan snabbt kunna anpassa sina spel efter rådande trender. Enligt App Data finns det totalt 222 miljoner människor som spelar Zynga-spel. Företaget är värderat till dryga 34 miljarder kronor, vilket gör det större än en jätte som Electronic Arts.

”Spel är inte konst”

Men så ser också Zynga spelutveckling som inget annat än en sund affärsidé. För bara en vecka sedan berättade Andy Tian, chef för företagets kinesiska division, att Zynga inte kunde bry sig mindre om saker som kreativitet.

– Spel är inte konst, det är ett hantverk, sade Tian enligt Gamasutra. Vi utvecklar inte några ”coola” features – vi vet att vi utvecklar relevanta features. Vi vill vara säkra på att många tycker en viss sak är rolig, men vi vill också nå stora ekonomiska vinster, något som vårt utvecklingsteam inte tycker är så coolt.

Jonas Högberg