Nya Hamilton: ett pusselspel

Publicerad:
Uppdaterad:

SPELA

Familjevänliga äventyret utvecklas i Stockholm

Här är målgruppskoden som alla spelutvecklare drömmer om att knäcka: hur gör man ett spel som kan spelas samtidigt av både vuxen och barn, och som på samma gång ger båda en lika stor utmaning?

Svenska spelutvecklarna Fatsharks lösning är så enkel att alla andra missat den: man anpassar problemen efter spelarnas förutsättningar.

Så ser grundsatsen ut för spelet ”Hamilton’s great adventure”.

Samarbete nyckeln

På åttonde våningen i en av Globenskraporna i Stockholm demonstrerar producenten Mårten Stormdal. ”Hamilton” är skapat att spelas av två personer samtidigt. Antingen som titelpersonen, eller hans tamfågel Sasha. Knorren på upplägget är att Hamiltons utmaningar på banan är svårare, och anpassat för en äldre spelare, medan Sashas lösningar är enklare och passar små barn.

Tillsammans kan alltså vuxen och barn samarbeta för att kombinera sina respektive pussel och klara banorna.

Annan Hamilton

Titeln har inget med Guillou att göra, utan bygger på matematikens Hamiltongraf: att färdas genom ett rutnät utan att välja samma väg två gånger, som väl är det bästa sättet att sammanfatta ”Hamilton”-spelplanens kollapsande brickor.

Det är ett storybaserat pussel utformat som en sagostund där den åldrade huvudpersonen nostalgitrippar och berättar om sina jordenruntäventyr (det utspelar sig över fyra kontinenter, inklusive Atlantis) för barnbarnen. Presentationen är barnboksgulligt jämnad och naiv.

– Det var ett skönt avbräck från att göra action där folk skjuter varandra i ansiktet, säger Stormdal.

Två målgrupper

Även om man gjort bildtester på unga barn för att försäkra sig om att innehållet inte ska vara skrämmande så innehåller ”Hamilton”, liksom den mesta barnkulturen idag, subtila referenser för vuxna; både ”Indiana Jones”- och HP Lovecraft-blinkningar.

Många spel har mött sin undergång i det desperata att försöka anpassa sig till alla målgrupper.

För ”Hamilton” räcker det med två.

Det är så simpelt att alla andra missat det.

Kristofer Ahlström

Publicerad: