World of Warcraft Cataclysm är här

SPELA

Världens största nät-
rollspel nu ännu större

Med sina tolv miljoner spelare är ”World of Warcrafts” värld Azeroth större än Sverige. Nu har skaparna Blizzard låtit den genomgå en extreme makeover.

Välkommen till ”Cataclysm”.

Strax efter midnatt igår gick världen under. Tanken verkar inte särskilt nedslående för de hundratals personer som har trotsat kylan och mörkret för att lägga beslag på ett exemplar av ”World of Warcraft: Cataclysm”. Stämningen kokar när deltagarna i kostymtävlingen kliver av scenen och producenten Rob Foote börjar nedräkningen till tolvslaget.

Unikt i sin genre

”Cataclysm” – ”World of Warcrafts” tredje tilläggsexpansion – är på många sätt en unik skapelse för att vara ett nätrollspel. Det krävs ett enormt mod för att, som utvecklaren Blizzard nu gjort, riva den värld där så många spelare har tillbringat en så stor del av sina liv. Men så är ”World of Warcraft” också väldigt speciellt. Få andra spel har uppnått den imponerande åldern sex år.

Inget är i närheten av dess popularitet. Det är därför Blizzard har kostat på sig att ge sin värld en helrenovering och ta spelet in i 10-talet.

”Blåser nytt liv i gamla världen”

– Spelet har funnits länge, men folk fortsätter att göra nya karaktärer och uppleva det från början, säger Rob Foote. Det här var vår chans att blåsa nytt liv i den gamla världen.

Temat genom expansionen stavas förändring. Som en Fågel Fenix reser sig världen Azeroth ur askan – men de förändrade landskapen är inte allt. Nya spelbara raser – de teknologiskt avancerade goblins och varulvsfolket worgen – ansluter sig till kampen. Samtidigt öppnas nya vägar och områden för spelarna på maxnivå.

Blizzard har lärt sig mycket genom åren Blivit bättre landskapsarkitekter. Skickligare historieberättare. Och när man träder in i det nya, sargade Azeroth lyser allt det här igenom.

Undergången kan vara det bästa som hänt ”World of Warcraft”.

Magnus Eriksson